Določeni vzorci maminega obnašanja hčerke izoblikujejo na poseben način

Magazin 14. Apr 202216:15 0 komentarjev
Mati in hci
Profimedia

Določeni vzorci maminega obnašanja hčerke izoblikujejo na poseben način, piše Peg Streep, avtorica knjige Daughter Detox: Recovering from an Unloving Mother and Reclaiming Your Life. Pri tem pa ni pomembno samo tisto, kar se zgodi doma, temveč tudi tisto, kar se ne zgodi.

Kakšne učinke imajo po mnenju avtorice lahko materinska obnašanja?

1. Mame z bojevitim obnašanjem

Ustvarjajo vzdušje, v katerem se hčerka nauči samozaščite in potlačenja čustvenih odzivov. Te hčerke pogosto niso v stiku s svojimi čustvi, ker lahko njihove posledice – solze denimo – stvari še poslabšajo, saj s tem sprožijo materin odziv. Hčerka se tako trudi, da pri materi ne bi vzbujala pozornosti, najraje je nevidna.

2. Brezbrižna mama

Je popolno nasprotje mame z bojevitim obnašanjem – hčerko dobesedno ignorira. Njenim besedam in dejanjem pripisuje zelo malo pomena ali pa se sploh ne odziva nanje.

Hčerka bo v tem primeru naredila vse, da bo pritegnila mamino pozornost. Morda bo postala zvezda, v šoli bo dosegala le najboljše rezultate ali pa bo pozornost pritegnila s slabim obnašanjem, ker jo bo mama vsaj takrat opazila.

3. Oblastna mama

Hčerke oblastnih mam se trudijo, da bi našle svoj glas in si izborile svoj prostor, da bi jih slišali, nadaljnje razlaga avtorica.

Zato se obnašajo v skladu z maminimi mislimi, potrebami in željami; naučili so jih, da jim bo brez maminega nadzora po vsej verjetnosti spodletelo, in večinoma to tudi verjamejo.

4. Mama z narcističnimi lastnostmi

Hčerke mam z narcističnimi lastnostmi izgubijo občutek lastnega jaza, a na drugačen način, ker se njihova vrednost meri po njihovih dosežkih in slavi, ki jo s tem požanje mama, ne pa po tem, kar v resnici so.

5. Čustveno nedostopna mama

Te hčerke so podobne hčerkam brezbrižnih mam, so pa čustveno še bolj sestradane in zmedene. Zelo težko je ugotoviti, kako je lahko mama hkrati fizično prisotna in čustveno odsotna.

6. Zelo povezane mame

Hčerke mater, ki so preveč povezane z njimi, pa nimajo nobenega občutka lastne osebnosti, saj jih mame ne dojemajo kot samostojne osebnosti. Primanjkuje jim čustvenega kisika, zato niso uspešne, čeprav  jih imajo mame rade – a ne na zdrav način.

Razlik je veliko, hkrati pa lahko na področju izkušenj najdemo veliko skupnih točk.

Vir: psychologytoday.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!