Dva mita o mesu in kruhu, ki nista resnična

Magazin 18. Jul 202311:47 0 komentarjev
sendvič, meso, kruh, mlada čebula
PROFIMEDIA

Kruh so samo ogljikovi hidrati, meso pa beljakovine, je prepričanih veliko ljudi. Pa je res? Strokovnjaki pravijo, da ne.

Med prebivalci kroži mit, da meso vsebuje samo beljakovine, kruh pa naj bi bil le vir ogljikovih hidratov. To prepričanje je zmotno, pravijo na Inštitutu za nutricionistiko.

Večina živil praviloma vsebuje različna makrohranila, a v zelo različnih razmerjih.

Za kruh na primer pogosto slišimo, da vsebuje le ogljikove hidrate, kar ne drži. Dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko pravi: “Ogljikovih hidratov je v kruhu okoli polovica, vsebuje pa tudi približno 10 odstotkov beljakovin in med 2 in 10 odstotki prehranskih vlaknin. Sestava kruha je seveda močno odvisna od vrste uporabljene moke. Polnozrnata moka denimo vsebuje več beljakovin in prehranskih vlaknin, kar zelo vpliva tudi na hranilno sestavo kruha.”

Kruh je torej ne le dober vir ogljikovih hidratov, temveč tudi beljakovin, količina maščob pa je zelo odvisna od priprave.

Ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe so tri glavne skupine živil, ki so nujno potrebne za delovanje našega telesa, in to v večjih količinah. Pri posameznih skupinah živil lahko določeno hranilo nekoliko prevladuje, zaradi česar jih včasih označimo za “beljakovinska”, “ogljikohidratna” ali “maščobna”. To seveda ne pomeni, da živilo ne vsebuje tudi drugih makrohranil.

Vitamine in minerale po drugi strani uvrščamo med mikrohranila, saj so pri njih potrebni bistveno nižji prehranski vnosi.

Nasprotno pa je meso ne le dober vir beljakovin, temveč lahko vsebuje tudi precej maščob, kar je odvisno tudi od kosa mesa.

Pogost stereotip je tudi, da meso vsebuje le beljakovine, kar pa ne drži. “Pusto meso v resnici vsebuje približno 25 odstotkov beljakovin, kar je v primerjavi z drugimi živili precej visoka vrednost, zato o mesu govorimo kot o beljakovinskem živilu,” pravi Lavriša. “Ostali delež mase mesa predstavlja večinoma voda ter – odvisno od kosa mesa – lahko tudi večji ali manjši delež maščobe. Manjši delež mase mesa predstavljajo tudi druge snovi, vključno z mikrohranili, kot sta vitamin B12 in železo.”

Na Inštitutu za nutricionistiko so v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan ter Zvezo potrošnikov Slovenije razvili mobilno aplikacijo VešKajJeš. Aplikacija uporabnikom omogoča, da s pametnim telefonom fotografirajo črtno kodo izdelka, nakar se jim prikažejo informacije o hranilni sestavi v barvah prehranskega semaforja. Če živilo vsebuje veliko sladkorja, bo ta podatek prikazan v rdeči barvi, sicer pa v oranžni oziroma zeleni. Program financira ministrstvo za zdravje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!