Eden najlepših evropskih kanjonov, ki vzbuja tako občudovanje kot strah

Magazin 19. Jun. 202210:01
Delite:
Osumi
Foto: Profimedia

Ljubitelji narave, pohodništva ter voženj s kajaki in gliserji so tukaj našli svoj drugi dom.

Brez pretiravanja lahko rečemo, da je albanski kanjon Osumi med najlepšimi v Evropi. In ne bi bili niti prvi niti zadnji. Osumi leži na jugu Albanije, nedaleč od mesta Corovoda. Skozi kanjon teče istoimenska reka, ki ustvarja spektakularen prizor in je hkrati odlična priložnost za aktivno preživljanje časa v naravi.

Osumi
Foto : Profimedia

Med pečinami, ki se raztezajo na 26 kilometrih, so svoj drugi dom našli ljubitelji narave, pohodništva, sprehodov, voženj s kajaki in gliserji. Ponekod je kanjon širok le 1,5 metra, drugod pa do 35 metrov.

Čeprav vzbuja strahospoštovanje, pri nekaterih pa le strah, brzice ne zahtevajo izkušenj. Tako so dobrodošli vsi, ki si želijo adrenalinskih aktivnosti. A nivo vode mora biti ustrezen, čez leto se namreč spreminja. Zato je dobro, da se obiskovalci o nivoju vode pozanimajo že vnaprej, piše portal dnevnik.hr.

Osumi
Foto : Profimedia

Ozki prehodi in kamnite formacije so prispevali k rojstvu številnih legend pa tudi zanimivih poimenovanj, kot so Katedrala, Okno in Demonova vrata. Največ zanimanja vzbuja tako imenovani gradbeni del kanjona, ki se nahaja blizu jame. Stene kanjona spominjajo na plasti torte, najbolj privlačno pa je mediteransko zelenje na vrhu.

Osumi
Foto : Profimedia

Najboljši čas za obisk je pomlad. Takrat je vodostaj zaradi taljenja snega visok, v kanjonu pa je mogoče videti številne slapove. Če vas pot zanese na jug Albanije, se ustavite tudi v bližnjem mestu Berat, ki je znano kot mesto tisočih oken in je eno najtoplejših mest v Albaniji. Nekateri menijo, da je najlepše, mi pa to prepuščamo vaši presoji.

Berat
Foto : Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar