Edinstveno bitje, ki je videti kot angel, v resnici pa je vse prej kot to

Magazin 08. Avg 202311:20 0 komentarjev
morski angel, morski polž, morske živali
Morski angel/TWITTER (zajem zaslona)

Svetlikajoče lebdeče bitje se zdi kot z drugega sveta. V resnici na neki način tudi je.

Zdi se kot posnetek bitja z drugega sveta ali kot nekaj, kar je morda ustvarila umetna inteligenca. Pa ni povsem tako. Umetna inteligenca tega posnetka ni ustvarila, kar pa zadeva “drugi svet”, to ni čisto izmišljeno. Posnetek je nastal na našem planetu, vendar bitje živi v morju, torej na neki način res v drugem svetu, če  gledamo s človeške perspektive.

Bitje, ki je v poprečju veliko okoli tri centimetre, spada med plavajoče morske polže oziroma morske metulje in živi v hladnih morjih – Severnem oceanu in hladnih vodah severnega Atlantika, njegovo življenjsko okolje pa sega od površja do globine vsaj 500 metrov.

V angleščini ga imenujejo sea angel, kar pomeni morski angel, in ob pogledu nanj ni težko uganiti, zakaj. Vendar bitje z latinskim imenom Clione limacina ni prav nič angelsko. Je namreč plenilec, ki se prehranjuje skoraj izključno s svojimi sorodniki, drugimi vrstami iz rodu morskih metuljev. Zanimivo pri tem pa je, da njegovega glavnega plena večino leta ni na voljo, tako da se morski angel v času, ko je plena dovolj, naje “na zalogo”, potem pa strada. In med stradanjem se lahko dejansko skrči na komaj tretjino svoje normalne velikosti in tako preživi.

Je tudi hermafrodit, kar pomeni, da ima hkrati tako moške kot ženske spolne organe, živi pa v poprečju okoli dve leti. Če seveda prej ne postane hrana za plenilce, večinoma vosate kite in nekatere vrste rib.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!