Egipčane leta 2030 čakata novo glavno mesto in najvišja stavba na svetu

Magazin 16. Nov 202118:33 > 17. Nov 2021 08:57 0 komentarjev
Profimedia

Egiptu bo dobil novo prestolnico. Mesto brez imena, ki ga gradijo sredi puščave, že dobiva svojo podobo, politični vrh in večina ministrstev naj bi se tja preselila do konca prihodnjega leta. Mesto bo postalo dom za šest milijonov in pol ljudi, pohvalilo pa se bo tudi z najvišjo zgradbo na svetu, ki jo bo zgradili do leta 2030.

Egipt bo najkasneje do leta 2030 imel novo upravno središče. To se že od leta 2015 gradi približno 50 kilometrov stran od Kaira in za zdaj še nima imena. Del mesta je že skoraj končan, poslopja ministrstev ter obrisi mestnih parkov so že vidni na fotografijah. Gradita se še predsedniška palača in nova stavba egiptovskega parlamenta. Egiptovski politični vrh, z večino ministrstev ter veleposlaništev, načrtuje selitev v novo prestolnico do konca prihodnjega leta.

Mesto, ki naj bi postalo dom za šest milijonov in pol ljudi, bo poleg administrativnih stavb imelo dva tisoč izobraževalnih ustanov, 663 bolnišnic ter klinik, pa tudi tehnološki park in letališče. Prebivalci se bodo lahko sproščali v številnih parkih, za zabavo pa bo poskrbel zabaviščni park, zgrajen po vzoru Disneylanda.

Stroški gradnje novega upravnega središča, ki naj bi se zaključila do konca leta 2022, so ocenjeni na 40 milijard evrov. Sledila bo še gradnja nove najvišje zgradbe na svetu Oblisco Capitale, ki bo v višino merila točno tisoč metrov.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!