Erdoganovi otroci: sin v nesreči ubil pevko, hči obtožena pranja denarja

Magazin 07. Nov 202114:13 0 komentarjev
Erdoganovi otroci
PROFIMEDIA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pritegne pozornost tako s svojimi političnimi stališči kot tudi z razkošnim življenjskim slogom. Tudi njegova družina polni naslovnice, predvsem zaradi škandalov, ki jih je bilo v preteklih letih na pretek.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je z Emine poročen od leta 1978. Par ima štiri otroke – dva sinova Ahmeta Buraka in Bilala ter dve hčerki Esro in Sumeyye.

Ahmet Burak Erdogan

Ahmet je Erdoganov najstarejši otrok. Rodil se je leta 1979 v Carigradu. Izobraževal se je na šoli Imam Hatip in diplomiral na carigrajski univerzi. Tako kot njegovim sestram in bratu je njegovo izobraževanje plačal Ramzi Gur, turški tekstilni podjetnik in prijatelj družine Erdogan.

Po študiju je ustanovil svoje podjetje in danes velja za uspešnega podjetnika. Je direktor MB Denizcilik. Leta 2015 so mediji pisali, da ima v lasti 99 odstotkov tega podjetja in tankerje v vrednosti 70 milijonov evrov.

Pred dobrimi 20 leti je bil vpleten v velik škandal, ki ga turška javnost ni pozabila. Leta 1998 je povozil in hudo poškodoval pevko Sevim Tanurek. Po nesreči je umrla v bolnišnici. Ko se je nesreča zgodila, Burak ni imel vozniškega dovoljenja in je pobegnil s kraja nesreče. Takrat je bil njegov oče carigrajski župan. Mladi Burak ni nikoli odgovarjal za nesrečo, potem pa je Turčijo zapustil, da bi študiral ekonomijo v Londonu.

Danes je poročen s Semo Ketenchi, s katero se je pred oltar sprehodil leta 2001.

Esra Erdogan Albayrak

Esra Erdogan
PROFIMEDIA

Esra je Erdoganova starejša hči (rojena leta 1983) in žena nekdanjega turškega finančnega ministra Berata Albayraka, s katerim se je poročila leta 2004. Gostje na njuni poroki so bili premierja Romunije in Grčije, jordanski kralj, pakistanski predsednik, pa tudi minister za zunanje zadeve Turčije in predsednik državnega zbora.

Par ima štiri otroke – Ahmeta, Emine, Sadika in Hamzo.

Srednješolsko izobrazbo je končala na šoli Imam Hatip, leta 2003 pa je diplomirala iz sociologije in zgodovine na univerzi v Indiani. Magistrirala je na kalifornijski univerzi Berkeley. Leta 2016 je na isti fakulteti doktorirala iz sociologije. Eden od njenih prijateljev, s katerim je študirala, jo je opisal kot “močno osebnost strogih prepričanj o življenju, veri, politiki in družini”.

Esra je bila leta 2013 obtožena pranja denarja, v zgodbo je bil vpleten tudi njen mlajši brat Bilal. Gre za velik korupcijski škandal, ki je tisto leto izbruhnil v Turčiji. Preverjali so poslovanje nevladne organizacije TURGEV iz Carigrada, v upravnem odboru organizacije je bil Bilal.

Necmettin Bilal Erdogan

Bilal Erdogan
PROFIMEDIA

Bilal je drugi Erdoganov otrok (rojen je bil leta 1981). Leta 1999 je končal srednjo šolo in nato študiral v Ameriki. Diplomiral je iz politologije in ekonomije na Univerzi Indiana Bloomington. Nato je leta 2004 magistriral na šoli John F. Kennedy na univerzi Harvard.

Po šoli je nekaj časa delal v Svetovni banki kot pripravnik. Leta 2006 se je vrnil v Turčijo in začel poslovno pot. Erdogan je eden od treh delničarjev družbe BMZ Group Denizcilik, družbe za pomorski promet. Sedi tudi v upravnem odboru Fundacije za izobraževanje in mladino.

Poročil se je leta 2003 in z ženo Reyyan Uzuner ima dva sinova Omerja Tayyipa in Alija Tahirja ter hčerko Fatimo Sero. Oktobra 2015 je bilo objavljeno, da se je z družino preselil v Bologno v Italiji, potem ko je očetova stranka izgubila parlamentarno večino. Navedeno je, da bo doktoriral na univerzi Johns Hopkins SAIS v Bologni.

Leta 2016 je bolonjski tožilec proti njemu vložil tožbo zaradi pranja denarja. Vendar to ni bil edini škandal, v katerega je bil vpleten Bilal. Leta 2013 sta bila s sestro obtožena korupcije, zato je moral o vsem pričati. Med škandalom je pobegnil v Gruzijo, da ne bi bil aretiran.

Bilal je bil obtožen tudi goljufij in podkupovanja v zvezi z njegovo humanitarno organizacijo Turgev med letoma 2008 in 2012. Obtožen je bil tudi nezakonite trgovine z nafto z IS. Obtožbe je zanikal.

Sumeyye Erdogan Bayraktar

Sumeyye Bayraktar
PROFIMEDIA

Je Erdoganov najmlajši otrok (rojena je bila leta 1985). Marca 2016 se je zaročila s Selcukom Bayraktarjem, nato pa se je maja istega leta z njim poročila. Par ima enega otroka, Kanana Aybuka.

Potem ko leta 2002 ni dobila želene ocene na sprejemnem izpitu na fakulteto, je šolanje nadaljevala v ZDA. S štipendijo omenjenega poslovneža je diplomirala iz sociologije in politike na univerzi Indiana v Bloomingtonu. Po diplomi leta 2005 je končala magistrski študij ekonomije na London School of Economics.

Leta 2010 je postala partnerica v podjetju, v katerem naj bi bil tudi njen brat. Istega leta je začela delati kot svetovalka v Stranki pravičnosti in razvoja (stranka njenega očeta Erdogana) in bila zadolžena za spremljanje zunanjih odnosov in njihovih refleksij v svetovnem tisku.

Štiri leta, do leta 2014, je bila očetova svetovalka. Med protestom v parku Gezi leta 2013 je sodelovala v srečanjih med vlado in različnimi umetniki.

Leta 2015 so se pojavile govorice, da naj bi se Sumeyye potegovala za poslansko mesto.

Z njo so povezane številne polemike. Trdili so, da je bila spletna stran, ki je objavila njene fotografije, ko je študirala v ZDA, blokirana. Govorilo se je tudi, da je z nekim podjetjem dosegla dogovor o odstranitvi novic, objavljenih o njenem zasebnem življenju v preteklosti. OdaTV je pozneje poročala, da jih je poklicalo podjetje, ki je trdilo, da skrbi za ugled Sumeyye Erdogan na spletnih straneh, in jih prosilo, naj izbrišejo članek, ki so ga o njej objavili pred dvema letoma.

V javnost so prišli njeni zvočni posnetki, ki navajajo načrt za spodbujanje botov stranke AKP na Twitterju, da tvitajo v njihovo korist na družbenih omrežjih.

Na podlagi nekoč objavljenih zvočnih posnetkov je bilo razkrito, da naj bi z bratom Bilalom po očetovih navodilih prenašala denar iz njihovih hiš na različne kraje in da se je s turškim poslovnežem Mustafo Latifom Topbasom sestala zaradi vil, zgrajenih na arheološkem najdišču v Urli.

Avtorica: Ana Tašković/Nova.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!