Švedsko slavje na Evroviziji 2023: Loreen prva ženska, ki je zmagala dvakrat

Magazin 13. Maj 202320:33 > 14. Maj 2023 01:03 12 komentarjev

Po pričakovanjih je na Evroviziji zmagala švedska predstavnica Loreen s pesmijo Tattoo. Naslednje leto se tekmovanje že sedmič seli na Švedsko, ki se je po številu zmag izenačila z Irsko, ki je bila doslej najuspešnejša. Obe državi sta namreč zmagali že sedemkrat. Loreen pa je postala tudi edina ženska v zgodovini tega tekmovanja, ki ji je uspelo zmagati dvakrat – prvič leta 2012. Kakšna je bila končna uvrstitev Slovenije?

Oči evropske javnosti so bile v soboto uprte v Liverpool, kjer se je zmago na Evroviziji potegovalo 26 držav, med njimi je v finalu prvič po štirih letih nastopila tudi Slovenija. Barve slovenske zastave je zastopal Joker Out, ki ga je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) izbrala interno. Skupina je nastopila s pesmijo Carpe diem, ki je bila odpeta v slovenščini.

Tekmovalni del je odprla Avstrija, zadnja je nastopila država gostiteljica, pred njo pa še Hrvaška in Slovenija.

Evrovizija 2023 Joker Out Evrovizija 2023 Joker Out
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023 Joker Out Evrovizija 2023 Joker Out
Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023 Joker Out Evrovizija 2023 Joker Out
Phil Noble/REUTERS

Znova je zmagala švedska predstavnica Loreen, ki je na tem tekmovanju zmagala že leta 2012 s pesmijo Euphoria. Tudi letos pa so o zmagovalcu odločali gledalci in glasovi 37 nacionalnih strokovnih komisij – v razmerju 50 : 50. Loreen je v soboto tako gledalce kot strokovno žirijo prepričala s pesmijo Tattoo, saj je na koncu zbrala 583 točk. Na drugem mestu je bila Finska (526 točk), na tretjem Izrael (382 točk). Prva tri mesta so pred tekmovanjem pravilno napovedale tudi evrovizijske stavnice.

Slovenija se je uvrstila na 21. mesto. Strokovne žirije posameznih držav so Sloveniji skupno podelile 33 točk. Največ točk, 12, so slovenski predstavniki prejeli od Srbije. Šest smo jih prejeli od Avstrije, prav tako od Češke. Manj točk kot običajno so nam namenili Hrvati, in sicer pet. Tri točke smo prejeli od Italije, eno pa od Velike Britanije. Evropska javnost nam je v glasovanju namenila 45 točk, skupno smo jih tako zbrali 78.

Slovenska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik žirije Jernej Sobočan, glasbeni urednik na Valu 202, pevki Ditka in Lara Baruca, Matjaž Vlašič in producent Hugo Smeh (Hyu), je 12 točk namenila Italiji. Slovensko občinstvo pa je namenilo 12 točk Hrvaški.

Evrovizija 2023 rezultati
@Eurovision/TWITTER (Končni rezultati velikega finala)

Finale je potekal brez presenečenj. Med podeljevanjem točk pa je bilo čutiti večjo naklonjenost Finski kot Švedski, saj je občinstvo v dvorani večkrat vzkliknilo “Cha cha cha“, kar je refren pesmi finskega predstavnika. Dogodek so sicer povezovale voditeljice obeh predizborov, ukrajinska pevka Julia Sanina, igralka Hannah Waddingham in žirantka britanskega šova talentov Alesha Dixon ter komik in voditelj Graham Norton, ki velja za eno najbolj znanih televizijskih osebnosti angleško govorečega sveta. Prireditev pa je v televizijskem prenosu za slovenske gledalce spremljal Andrej Hofer, ki je s svojimi sarkastičnimi komentarji in šalami na trenutke popestril štiriurni evrovizijski večer.

Kljub temu da je tokratni glasbeni festival gostila druga država, je bilo vseskozi čutiti duh Ukrajine, ki je na tem tekmovanju zmagala lani. Tradicionalne razglednice, ki so prikazane pred vsakim nastopom, so tako poleg Velike Britanije in nastopajočih držav prikazovale tudi ukrajinska mesta, v logotipu evrovizijskega napisa pa je bilo srce, ki nadomešča črko V, v barvah ukrajinske zastave.

Ukrajini so se v Liverpoolu poklonili tudi s posebno točko oziroma nastopom 11 izvajalcev, med katerimi je bila tudi lanskoletna zmagovalna skupina Kaluš Orkestra, ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu pa Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki tekmovanje organizira, ni odobrila video nagovora s pojasnilom, da je Evrovizija mednarodna zabavna oddaja, katere temelj je nepolitičnost dogodka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje