Evrovizija 2023: kaj Sloveniji napovedujejo stavnice?

Magazin 13. Maj 202306:00 1 komentar
Joker Out
Profimedia

Po štirih letih bo evrovizijski finale znova zanimiv tudi za Slovenijo. Naši predstavniki – skupina Joker Out – bo na veliki oder v liverpoolski areni stopila pod zaporedno številko 24. Kaj lahko pričakujemo od letošnjega največjega glasbenega šova v Evropi?

Po lanskoletni zmagi ukrajinske zasedbe Kalush Orchestra Evrovizija tokrat poteka v Veliki Britaniji. Čeprav tekmovanje po tradiciji gosti lanskoletna zmagovalka, je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) odločila, da bo Evrovizija zaradi vojne v Ukrajini potekala na Otoku.

Zmagovalka Evrovizije 2023 je Švedska

Oči evropske javnosti bodo nocoj tako uprte v Liverpool, kjer se bo za zmago potegovalo 26 držav, med njimi prvič po štirih letih tudi Slovenija. Barve slovenske zastave zastopa Joker Out, ki ga je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) izbrala interno. Skupina bo nastopila s pesmijo Carpe diem, ki bo odpeta v slovenščini.

55 let barvne Evrovizije

Nocojšnji finale se bo odvil v Liverpool Areni, tekmovanje pa poteka pod sloganom ‘United by music’ (Združeni v glasbi, op. a.). Prizorišče, ki sprejme 11.000 gledalcev, velja sicer za preverjeno izbiro britanskega BBC, saj gre za dvorano, kjer redno potekajo koncerti in veliki dogodki. Leta 2008 je prav tu potekala podelitev Evropskih glasbenih nagrad MTV. Pred samim začetkom evrovizijskega tedna pa so dvorano še tehnološko posodobili.

Čeprav evrovizijski format bolj ali manj že leta ostaja isti, pa se to tekmovanje po besedah odgovornega urednika portala Evrovizija.com Alesha Maatka nenehno razvija predvsem v tehničnem in produkcijskem smislu. “Na tem področju se vedno nekaj dogaja. Izpopolnjuje se zvok, slika. Zadnja leta so tehnološke zanimivosti v ospredju,” je opisal. V luči tega je zato zanimiv podatek, da letos Evrovizija praznuje 55 let v barvah. Prav BBC je namreč leta 1968 organiziral Evrovizijo, ki jo je bilo mogoče prvič spremljati v barvni sliki.

Predstavniki držav se bodo javnosti predstavili na odru, ki ga je oblikoval scenograf Julio Himede in je zasnovan po načelih “združevanja, praznovanja in skupnosti”. Scenografija več kot 450 kvadratnih metrov velikega odra združuje še 220 kvadratnih metrov neodvisno premikajočih in obračajočih se video zaslonov ter več kot 700 video ploščic, integriranih v tla, in več kot 1.500 metrov LED luči. Konec aprila je oder slavnostno razkril britanski kralj Karl III. s kraljico soprogo Camillo, ki je ob tej priložnosti tudi povedal, da bo z največjim zanimanjem spremljal glasbeni festival, ki vsaj eno noč na leto združi milijone Evropejcev.

Oder
eurovision.tv/BBC

Kljub temu da tokratni glasbeni festival gosti druga država, je čutiti duh Ukrajine. Tradicionalne razglednice, ki so prikazane pred vsakim nastopom, tako poleg Velike Britanije in nastopajočih držav prikazujejo tudi ukrajinska mesta, v logotipu evrovizijskega napisa pa je srce, ki nadomešča črko V, v barvah ukrajinske zastave.

Prijateljstvo med Slovenci in Hrvati

67. izbor za Pesem Evrovizije bo odprla Avstrija, kot zadnja bo nastopila država gostiteljica, pred njo pa še Hrvaška in Slovenija. Da je pozicija med zadnjimi nastopajočimi dobra, je za N1 ocenil Maatko. Po njegovem mnenju so najboljše pozicije za nastopanje med prvimi petimi oziroma zadnjimi, saj številni po večurnem šovu že nestrpno pričakujejo glasovanje in se, če so prej izgubili pozornost ali celo spremenili program, priklopijo nazaj.

“Kasneje, ko nastopi izvajalec, bolje je zanj,” je dejal sogovornik. Letos je sicer zanimiva tudi kombinacija z našimi južnimi sosedi, saj Slovenija in Hrvaška nastopata takoj ena za drugo. “Naši in hrvaški predstavniki so se letos zelo povezali, se podpirajo, kar se na Evroviziji še ni zgodilo. Letos pa tudi nastopamo skupaj in to se mi zdi lepa simbolika,” je poudaril odgovorni urednik evrovizijskega portala. O prijateljstvu med slovensko in hrvaško delegacijo priča tudi posnetek razglasitve slovenske uvrstitve v finale in reakcija zasedbe Let 3, ki je s svojim torkovim nastopom v prvem polfinalnem večeru postala prava senzacija na družbenih omrežjih.

Evrovizija
eurovision.tv/Posnetek zaslona

Poleg 20 držav, ki so se v finale kvalificirale skozi torkov in četrtkov predizbor, so v sklepni del tekmovanja že uvrščeni lanski zmagovalec (Ukrajina) in pet velikih, torej Nemčija, Italija, Francija, Španija in Združeno kraljestvo.

Slovenija je sicer ob razglasitvi finalistov trepetala do samega konca, saj smo bili v finale poklicani zadnji. Veselje pa je bilo toliko večje, saj zadnja leta res nimamo sreče z uvrstitvami v sklepni del tekmovanja. Odkar je Evropska radiodifuzna zveza leta 2004 v Turčiji uvedla en predizbor, leta 2008 pa dva, se naša država večinoma težko prebije naprej. Brez finala smo ostali kar 12-krat, v finalu pa smo bili 6-krat, nazadnje je to leta 2019 uspelo duetu Zala & Gašper s pesmijo Sebi.

Zelenskemu zavrnili nagovor

Letošnja Evrovizija (za zdaj) sicer še ni postregla s škandali ali sočnimi zgodbami iz zaodrja, to pa gre po besedah Maatka pripisati predvsem dejstvu, da med nastopajočimi ni čutiti tekmovalnega duha. “Dejansko so kot ena velika družina.” Je pa nekoliko odmevala odločitev EBU, ki je zavrnila prošnjo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da bi v finalu nagovoril gledalce. Organizatorka Evrovizije je svojo odločitev pojasnila z besedami, da je tekmovanje mednarodna zabavna oddaja, katere temelj je nepolitičnost dogodka.

“To načelo prepoveduje možnost podajanja političnih in podobnih izjav v okviru tekmovanja. Prošnji Zelenskega, da bi nagovoril občinstvo, čeprav je bila podana s hvalevrednimi nameni, vodstvo EBU žal ne more ugoditi, saj bi bilo to v nasprotju s pravili dogodka,” so še dodali v sporočilu za javnost.

Let 3
Profimedia

A zgodovina po mnenju nekaterih kaže, da organizatorji včasih pozabijo na lastna pravila. To naj bi dokazovala že lanskoletna zmaga Ukrajine v Torinu, ki je kljub vojni na evrovizijski oder poslala svoje predstavnike – skupino Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Številni so ocenili, da so jim bile podeljene točke usmiljenja in da je bila njihova zmaga v resnici znak solidarnosti z Ukrajinci. “Lansko glasovanje je bilo zelo politično,” je povedal Maatko.

Kot politično obarvan bi nekateri ocenili tudi nastop pop zvezdnice Madonne v Tel Avivu leta 2019. Njeni plesalci so namreč med gostujočim nastopom na hrbtu pokazali izraelsko in palestinsko zastavo, čeprav tega na vajah ni bilo. Med politične bi se po navedbah nekaterih lahko uvrstila tudi zmagovalna pesem Ukrajine iz leta 2016 v Stockholmu. Spomnimo, da je takrat srca Evropejcev osvojila Džamala s pesmijo 1944, ki pripoveduje osebno zgodbo o izgonu Tatarov s Krima. Nekaj kritik na račun političnosti so po zmagi na Dori poželi tudi hrvaški Let 3 s pesmijo Mama ŠČ!.

O zmagovalcu bo odločala strokovna žirija in gledalci

Kljub vsem polemikam pa zagotovo ostaja dejstvo, da Evrovizija vsako leto postreže s spektakularno zabavo in včasih bizarnimi nastopi, ki pa bi jih lahko bilo v prihodnje vse manj. Odkar so v sklepnem delu glasovi gledalcev in strokovne žirije v razmerju 50 : 50, EBU po mnenju Maatka festival poskuša vrniti nazaj h glasbi. “Evrovizija je bila v preteklosti cirkus, zato so določene stvari in rekvizite prepovedali. Namen žirije pa je v tem, da blaži ta ‘cirkus’. Ljudje glasbe niti ne poslušajo, ampak jim je všeč, da se kaj dogaja,” je pojasnil.

In če nekateri predstavniki držav poskušajo pozornost s petja odvrniti s kaotičnimi nastopi, pirotehniko in v oči bodečimi rekviziti, pa Slovenci letos stavimo na barvitost in energičnost. Fantje iz skupine Joker Out so v odzivu za N1 po uvrstitvi v finale obljubili, da bo nocojšnji nastop še boljši, stavijo pa na publiko, ki predstavlja ključen del njihovega nastopa in nad katero niso skrivali navdušenja.

Joker Out
Phil Noble/REUTERS

Uspeh članov zasedbe je sicer toliko bolj odmeven zaradi dejstva, da Slovenija letos praznuje 30-letnico udeleževanja na tem glasbenem tekmovanju. Nekateri slovenski predstavniki so na evrovizijskem tekmovanju pustili večji vtis kot drugi. Po navedbah Maatka pa so najbolj izstopali Nuša Derenda leta 2001 s pesmijo Energy, Sestre leta 2002 s pesmijo Samo ljubezen, Alenka Gotar leta 2007 s pesmijo Cvet z juga in Maraaya leta 2015 s pesmijo Here for you.

Evrovizijske stavnice Sloveniji letos napovedujejo uvrstitev na 21. mesto, najbolje pa kaže švedski predstavnici Loreen, ki je na tem tekmovanju zmagala že leta 2012 s pesmijo Euphoria. Na drugem mestu je Finska, na visokem – tretjem pa Ukrajina. Evrovizija bo na sporedu ob 21. uri, prenos na nacionalni televiziji bo komentiral Andrej Hofer, na Valu 202 bo strokovni komentator Miha Šalehar. Slavnih 12 točk iz Slovenije pa bo Evropi sporočila voditeljica Melani Mekicar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje