Evrovizija še naprej razburja: organizatorji razjezili tudi Evropsko komisijo

Magazin 13. Maj 202419:07 6 komentarjev
Evrovizija 2024
Foto: PROFIMEDIA

Dva dni po koncu Evrovizije, ki je bila letos v številnih pogledih burna in je postregla z vrsto incidentov, se je na organizatorje tega največjega evropskega glasbenega tekmovanja zgrnila tudi Evropska komisija. Razlog? Prepoved zastave Evropske unije na prireditvi.

Letošnja Evrovizija je bila v številnih pogledih burna. Vzdušje je bilo tako pred tekmovanjem kot na samih predizborih in finalu izjemno napeto ter vse prej kot sproščeno, česar smo na Evroviziji sicer vajeni. To največje evropsko glasbeno tekmovanje, ki si ga je v neposrednem prenosu po prvi oceni Evropske radiodifuzne zveze (EBU) ogledalo okoli 160 milijonov gledalcev, je letos potekalo v senci politike in spornosti udeležbe Izraela, ki mu EBU, kljub vojni v Gazi, ni prepovedala tekmovanja s pojasnilom, da je Evrovizija apolitični dogodek.

Nekatere je v dnevih pred Evrovizijo še dodatno razburila odločitev EBU, ki je na prizorišču prepovedala palestinske zastave in transparente v podporo Palestini. Kljub razgretemu dogajanju, ki je letos postreglo tudi s prvo diskvalifikacijo v zgodovini tega tekmovanja, je prireditev, razen neodobravajočih vzklikov in žvižgov, potekala brez incidentov.

Odločitev EBU razburila Evropsko komisijo

A organizatorji Evrovizije s svojimi odločitvami letos niso razburili le oboževalcev in nekaterih udeležencev, temveč tudi Evropsko komisijo. Razlog? Organizatorji so na prizorišču namreč prepovedali zastave Evropske unije (EU). Evropska komisija je nad to odločitvijo izrazila jezo in od organizatorjev zahteva pojasnila.

Nekateri, ki so dogodek spremljali v areni Malmö, so namreč potožili, da so jim zaradi zastave EU onemogočili vstop na prizorišče. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je bil nad tem naravnost ogorčen. “Evrovizija je predvsem praznovanje evropskega duha, naše evropske raznolikosti in talentov. Zastava EU je simbol tega,” je v sobotnem zapisu na družbenem omrežju X dejal Schinas in dodal, da manj kot mesec dni pred evropskimi volitvami ne bi smelo biti ovir za praznovanje vsega, kar vse Evropejce združuje.

Evropska komisija se je zaradi tega zdaj za pojasnila obrnila na EBU. “To je vsekakor popolnoma obžalovanja vredno,” je dejal glavni tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer. “Z našega stališča ni nobenega razloga, da bi bila zastava EU na prizorišču prepovedana,” je poudaril. Kot je pojasnil, ne gre sicer za dogodek, ki bi ga organizirala EU, da pa vsekakor lahko spodbudi EBU k temu, da to odločitev prepozna kot napako. “Je pa njihova odločitev, kako bodo ravnali naprej,” je po poročanju spletne strani Euronews povedal Mamer.

EBU je v izjavi za omenjeni medij pojasnila, da je bila odločitev o zastavah sprejeta v sodelovanju s švedsko javno televizijo SVT, ki je bila gostiteljica letošnjega tekmovanja. EBU je še navedla, da izrecnega pravila, ki bi prepovedovalo zastave EU, ni. “Kot v prejšnjih letih – na primer leta 2023 – je bila politika SVT, da dovoli zastave sodelujočih držav in zastave, ki zastopajo skupnost LGBTQ+. V pisni politiki nikoli ni bilo izrecne prepovedi zastave EU,” je dejal tiskovni predstavnik EBU. Dodal je, da so zaradi povečanih geopolitičnih napetosti na letošnjem dogodku varnostne službe strožje izvajale nadzor nad zastavami.

Evrovizija, Nemo
Na letošnji Evroviziji je slavila Švica, ki jo je zastopala nebinarna oseba Nemo s pesmijo The code (Koda). (Foto: PROFIMEDIA)

Mamer, ki s pojasnili EBU ni bil zadovoljen, je poudaril, da naloga EBU ni v tem, da podaja stališča o geopolitičnih razmerah in njihovem “morebitnem” vplivu na udeležence. “Še več – prav takrat, ko so geopolitične razmere zapletene, moramo zagovarjati skupne vrednote, to so svoboda, kulturne raznolikosti in razumevanje med narodi. Mislim, da to ni pravi čas, da bi ljudem preprečevali, da izražajo svoje vrednote, kot je na primer mahanje zastave EU,” je dejal po pisanju Euronews.

Tudi tiskovna predstavnica predsednice komisije Ursule von der Leyen je izrazila obžalovanje nad prepovedjo. “To je zastava vseh članic EU in drugih članic Sveta Evrope, ki sodelujejo na tekmovanju in pogosto plapola zraven državnih zastav na javnih zgradbah,” je bila kritična.

Varnostniki pregledovali zastave

Zastava EU s prepoznavno modro barvo in dvanajstimi zlatimi zvezdicami je leta 1955 oblikoval Svet Evrope. Evropski parlament jo je sprejel leta 1983 in jo tudi potrdil kot uradno zastavo Evropskih skupnosti, leta 1985 so jo nato evropski voditelji potrdili kot uradni emblem Evropskih skupnosti (pozneje Evropske unije). Zastava je ob nacionalni zastavi pogosto izobešena na javnih institucijah držav članic. A je bila očitno njena prisotnost, čeprav je Švedska članica EU, na letošnjem prizorišču Evrovizije sporna.

Dorin Frăsîneanu, politični svetovalec evropske stranke Alde, ki je s prijatelji potoval v švedski Malmö, je za Euronews opisal lastno izkušnjo. “Približali smo se areni in med čakanjem v vrsti za pregled varnostnih služb so mene in moje prijatelje prosili, naj pokažemo, katere zastave imamo. Seveda smo pokazali zastave EU, ki smo jih imeli, varnostniki pa so nam rekli, da z njimi ne smemo vstopiti, saj da gre za politične zastave,” je povedal Frăsîneanu. Dodal je, da so bili s prijatelji nad tem resnično presenečeni in zgroženi.

“Varnostnik, ki je bil zelo vljuden, je rekel, da žal ne more storiti veliko, saj jim je EBU dala sliko z vsemi zastavami, ki so tam dovoljene. Zastave EU tam res ni bilo.” Da bi vstopili v areno, so se morali odpovedati zastavam EU, je še pojasnil Frăsîneanu. V skladu s pravili Evrovizije lahko gledalci izobešajo in mahajo z zastavami katere koli sodelujoče države in tudi z zastavo ponosa, ki velja za simbol strpnosti in raznolikosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje