Neprijetno vprašanje za Izraelko, ki se je uvrstila v finale Evrovizije

Magazin 09. Maj 202420:29 > 10. Maj 2024 00:57 18 komentarjev
Eden Golan
Foto: PROFIMEDIA

V drugem polfinalnem večeru Evrovizije se je predstavila tudi izraelska predstavnica Eden Golan, ki se je uvrstila v veliki sobotni finale. Njen nastop so pospremili žvižgi, a je minil brez incidentov. Na poznejši novinarski konferenci se 20-letnica ni mogla izogniti vprašanjem o napetem dogajanju, ki spremlja njeno udeležbo. Kljub pozivom Evropski radiodifuzni zvezi (EBU), naj zaradi vojne na Bližnjem vzhodu to državo izključi iz tekmovanja, se ta za to ni odločila s pojasnilom, da je Evrovizija apolitični dogodek. Že pred samim začetkom prireditve se je na prizorišču zbralo več tisoč protestnikov, ki so pozivali k bojkotu Izraela in končanju vojne v Gazi.

V četrtek je bil na vrsti drugi polfinalni večer Evrovizije, na katerem se je za uvrstitev v finale potegovalo 16 držav. Naprej se je uvrstilo deset držav, in sicer Latvija, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Izrael, Grčija, Estonija, Švica, Gruzija in Armenija. Od nadaljnjega tekmovanja so se poslovili Malta, Albanija, Češka, Danska, San Marino in Belgija. Čeprav so v finale že uvrščene, so se javnosti predstavile tudi Francija, Španija in Italija, ki spadajo v tako imenovano skupino velikih pet.

Glede na evrovizijske stavnice je pred drugim polfinalom najbolje kazalo švicarskemu predstavniku Nemu, ki je poleg hrvaškega predstavnika Baby Lasagne v igri za evrovizijsko zmago. Tako kot v torek pa so se tudi za drugi polfinalni večer stavnice izkazale za netočne. Tokrat so se zmotile pri dveh državah – Latviji, ki ni bila v igri za finale, in Belgiji, ki so ji stavnice napovedovale finale. Spomnimo, da so se stavnice zmotile tudi pri Sloveniji. Raiven je bila pred torkovim nastopom v prvem polfinalu na 12. mestu, a ji je nato uspel preboj v finale.

Večer sta znova povezovali švedsko-ameriška igralka Malin Åkerman in švedska komičarka Petra Mede, ki dogodek vodi že tretjič. S komentatorskega mesta v Ljubljani je za slovenske gledalce dogodek komentirala voditeljica Mojca Mavec.

Evrovizija, Malta Evrovizija, Malta
Predstavnica Malte Sarah Bonnici. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Albanija Evrovizija, Albanija
Predstavnica Albanije Besa. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Grčija Evrovizija, Grčija
Predstavnica Grčije Marina Satti. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Švica Evrovizija, Švica
Predstavnik Švice Nemo. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Švica Evrovizija, Švica
Predstavnica Češke Aiko. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Francija Evrovizija, Francija
Predstavnik Francije Slimane na polfinalnem nastopu. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Avstrija Evrovizija, Avstrija
Predstavnica Avstrije Kaleen. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Danska Evrovizija, Danska
Predstavnica Danske Saba. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS
Evrovizija, Armenija Evrovizija, Armenija
Predstavnica Armenije Ladaniva. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Latvija Evrovizija, Latvija
Predstavnik Latvije Dons. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Španija Evrovizija, Španija
Predstavnica Španije Nebulossa. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, San Marino Evrovizija, San Marino
Predstavnica San Marina Megara. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Gruzija Evrovizija, Gruzija
Predstavnica Gruzije Nutsa Buzaladze. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Belgija Evrovizija, Belgija
Predstavnik Belgije Mustii. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Estonija Evrovizija, Estonija
Predstavniki Estonije 5MIINUST x Puuluup. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Italija Evrovizija, Italija
Predstavnica Italije Angelina Mango. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Izrael Evrovizija, Izrael
Predstavnica Izraela Eden Golan. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Norveška Evrovizija, Norveška
Predstavnica Norveške Gåte. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija, Nizozemska Evrovizija, Nizozemska
Predstavnik Nizozemske Joost Klein. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)

Tokratno prireditev sta odprli kar voditeljici s kratkim – “hudomušnim” izsekom priredbe lanskoletne zmagovalne pesmi Tattoo, ki jo je zapela Loreen. Za glasbeni venček so med glasovanjem poskrbele še Helena Paparizou, ki je leta 2005 v Kijevu Grčiji prinesla prvo evrovizijsko zmago s pesmijo My Number One, Sertab Erener, ki je leta 2003 v Rigi zmagala s pesmijo Everyway That I Can in tako poskrbela za prvo turško zmago na tem tekmovanju, in pevka Charlotte Perrelli, ki je leta 1999 v Jeruzalemu na Evroviziji zastopala Švedsko in zmagala s pesmijo Take Me to Your Heaven. Še enkrat je svojo državo zastopala leta 2008 v Beogradu, a je bila daleč od najvišjih mest.

Ob pomoči Perrelli je na prireditvi zapela tudi voditeljica Mede, in sicer pesem We Just Love Eurovision Too Much. Nastopil je tudi lanskoletni predstavnik Finske Käärijä, ki je postregel z evrovizijskim hitom Cha Cha Cha. Čeprav je bil ljubljenec ljudskih src, je v Liverpoolu zasedel 2. mesto.

Evrovizija, voditeljici
Voditeljici Malin Åkerman in Petra Mede (Foto: PROFIMEDIA)

Napetosti zaradi nastopa Izraela

Tokratni večer je bil zagotovo v znamenju nastopa izraelske predstavnice Eden Golan, ki je na evrovizijski oder stopila kot 14. po vrsti. Vzdušje pred njenim nastopom je bilo napeto. Tamkajšnji gledalci so namreč že na sredini generalni vaji izžvižgali njen nastop. 20-letna Golan je sicer v izjavi dejala, da je ponosna na to, da zastopa svojo državo. Izraelska ekipa pa je sporočila, da je njihova predstavnica po številnih grožnjah izraelski delegaciji zaprta v hotelski sobi. Izraelska radiotelevizija se je po tem pritožila Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) zaradi žvižgov in prosila, naj prepreči ponovitev incidenta, je poročal BBC.

Polfinalni nastop izraelske predstavnice so sicer pospremili žvižgi, a je ta minil brez incidentov. “Golan niso izžvižgali ali kakorkoli drugega, je pa bil aplavz morda skromnejši v primerjavi z ostalimi tekmovalci,” je za N1 povedal novinar in urednik portala Evrovizija.com Alesh Maatko, ki je dogodek spremljal v areni. Kljub vsem napetostim pa ji je, kot omenjeno, uspel preboj v sobotni finale.

Na novinarski konferenci po koncu drugega polfinalnega večera se izraelska predstavnica ni mogla izogniti vprašanjem o razgretem dogajanju, ki spremlja njeno udeležbo. Poljski novinar ji je zastavil vprašanje, ali ne meni, da s svojo udeležbo na Evroviziji prinaša varnostno tveganje za druge udeležence tekmovanja in javnost. Voditelj, ki je novinarsko konferenco povezoval, je po vprašanju dejal, da ji ni treba odgovarjati, tudi izraelski tiskovni predstavnik, ki je sedel poleg nje, ji je z odkimavanjem glave namignil, naj raje ne odgovori. A 20-letnica se je vseeno odločila za odgovor. “Mislim, da smo tukaj iz enega samega razloga. EBU je sprejela vse varnostne ukrepe, da bi bil dogodek varen in enoten za vse. Mislim, da je za vse varno,” je v odzivu dejala Golan.

Eden Golan
Izraelska predstavnica se na novinarski konferenci ni mogla izogniti vprašanjem o udeležbi na tekmovanju (Foto: PROFIMEDIA)

Sicer pa so prizorišču v Malmöju varnostni ukrepi še posebej poostreni, na ulicah je v teh dneh večje število policistov, tamkajšnja arena pa je ograjena z betonskimi bloki in ograjo. Na glavnem trgu se je v četrtek popoldne po ocenah policije zbralo več kot 10.000 protestnikov, ki so pozvali k bojkotu Izraela in končanju vojne v Gazi. Med njimi je bila tudi znana švedska aktivistka Greta Thunberg. Protestniki so opozorili na dvojna merila EBU, saj da si “zatiska oči pred dogajanjem v Gazi”.

Letos je namreč še posebej razburila poteza EBU, ki se je kljub številnim pozivom, ki so se zvrstili v mesecih pred Evrovizijo, naj Izrael izključi iz glasbenega tekmovanja, odločila, da ta lahko nastopi, s pojasnilom, da je Evrovizija apolitičen dogodek. Mnoge kritike je tako zmotil dvojni standard EBU, ki je iz tekmovanja leta 2022 izločila Rusijo zaradi napada na Ukrajino, leta 2021 Belorusijo zaradi politične vsebine pesmi, leta 1992 pa takratno Zvezno republiko Jugoslavijo zaradi vojne z Bosno in Hercegovino ter Hrvaško.

“Evrovizijsko tekmovanje je nepolitičen glasbeni dogodek in tekmovanje med javnimi radiotelevizijami, ki so članice EBU. To ni tekmovanje med vladami,” je ob pozivih o izločitvi Izraela dejal generalni direktor EBU Noel Curran. “Naši upravni organi so pregledali seznam udeležencev za letošnje tekmovanje in se strinjali, da izraelska javna radiotelevizija Kan izpolnjuje vsa pravila letošnjega tekmovanja in lahko sodeluje, tako kot že zadnjih 50 let,” je dodal.

Eden Golan
Stavnice so napovedale, da se bo Izraelka uvrstila v sobotni finale (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav so organizatorji pozive zavrnili, so preučili pesem izraelske predstavnice, saj naj bi besedilo pesmi z namigovanjem na oktobrski napad Hamasa na Izrael kršilo načelo tekmovanja o nepolitičnosti. Izraelci so nato popustili in popolnoma spremenili besedilo pesmi, pa tudi njen naslov – Golan je na odru predstavila pesem Hurricane, od prejšnje verzije pa je ostala samo glasbena podlaga.

Dodatno olje na ogenj je v dneh pred Evrovizijo prilila še ena odločitev EBU, in sicer da na tekmovanju prepove vse palestinske zastave in transparente s političnimi sporočili, ki zadevajo Palestino. Tako so od Bambie Thug, nebinarno osebo, ki je po letu 2018 Irsko ponovno popeljala v finale, zahtevali, da se na nastopu odreče propalestinskemu sporočilu, ki bi bil napisan s srednjeveško keltsko pisavo ogam. Z ekipo so bili nato prisiljeni to sporočilo spremeniti v “okronati čarovnico”.

Organizatorji niso bili navdušeni niti nad potezo nekdanjega švedskega evrovizijskega predstavnika Erica Saadeja, po rodu Palestinca, ki je nastopil pred začetkom prvega polfinalnega evrovizijskega večera. Med nastopom je namreč imel okoli roke ruto kefijo, ki jo simbolno nosijo ljudje propalestinskega nazora. EBU je v odzivu izrazila obžalovanje, da si je Saade okoli roke zavezal kefijo in “se odločil ogroziti nepolitično naravo dogodka”. Pevec pa se je na družbenem omrežju Instagram odzval z besedami, da je način vodenja Evrovizije EBU sramoten.

“V areni ne dovolijo nobenih palestinskih simbolov, medtem ko so simboli, ki predstavljajo katerokoli skupnost, dobrodošli. Evrovizijski slogan “Združeni v glasbi” je smešen. Ob tem, ko v času najbolj gledanega termina predvajajo izraelsko propagando za ves svet, prepovedujejo palestinske zastave,” je zapisal Saade.

Eric Saade
V prvem polfinalnem evrovizijskem večeru je nastopil švedski predstavnik iz leta 2011 Eric Saade s pesmijo Popular. Okoli roke je imel ruto kefijo (Foto: PROFIMEDIA)

Sledi še zaključni del tekmovanja

V soboto sledi še sklepno dejanje letošnje Evrovizije. V finalu se bo za zmago potegovalo 26 držav. Po deset držav iz vsakega predizbora in države velikih pet – Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija ter Švedska kot lanskoletna zmagovalka.

V soboto bo glasovalo vseh 37 držav, ki so letos nastopile na tem glasbenem tekmovanju. Na eni strani bodo glasovale strokovne komisije, ki bodo prispevale polovico glasov in ljudstvo, ki bo dodalo še preostalo polovico. Končni zmagovalec Evrovizije 2024 bo tisti, ki si bo priboril največ točk.

Politične razsežnosti letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije se vlečejo že od začetka letošnjega leta, ko so predstavniki finske glasbene industrije pozvali k umaknitvi Izraela s tekmovanja. Pozivom k bojkotu Izraela so se od takrat pridružili nekatere sodelujoče države, glasbeni strokovnjaki, glasbeniki in celo evropski poslanci. Kljub temu je EBU Izraelu nastop dovolila, češ da Evrovizija ni politični dogodek in da izraelska javna radiotelevizija Kan izpolnjuje vsa pravila letošnjega tekmovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje