Film Moč psa in Jane Campion osvojila nagrado bafta, slavil tudi Will Smith

Magazin 14. Mar 202208:50 > 12:52 0 komentarjev
Jane Campion
Profimedia

V Londonu so v nedeljo podelili filmske nagrade bafta. Za najboljši film so razglasili vestern Moč psa režiserke Jane Campion, ki je prejela tudi bafto za najboljšo režijo. Campionova je pred dnevi dobila tudi nagrado ameriškega združenja režiserjev. Will Smith in Joanna Scanlan sta prejela nagradi za najboljšega igralca in igralko. Pet nagrad je dobil znanstvenofantastični film Dune.

Ameriški igralec Will Smith, ki ni bil prisoten na podelitvi, je prejel nagrado bafta v moški igralski kategoriji za svojo vlogo očeta slavnih teniških igralk Venus in Serene Williams v filmu Kralj Richard (King Richard) in postaja tudi resen kandidat za oskarja. Valižanska zvezda Joanna Scanlan je osvojila nagrado bafta za najboljšo igralko za vlogo žalujoče muslimanske spreobrnjenke v prvencu britanskega režiserja Aleema Khana Po ljubezni (After Love).

King Richard
king_richard

Belfast, avtobiografski film britanskega režiserja Kennetha Branagha o njegovem otroštvu in začetkih severnoirskega konflikta je prejel nagrado za izjemen britanski film.

Američana Troy Kotsur in Ariana DeBose sta prejela nagradi za stransko moško in žensko vlogo. Kotsur, ki je prvi gluhi igralec, ki je prejel bafto, se je za nagrado zahvalil skupaj s svojim tolmačem. Prejel jo je za svojo stransko vlogo v družinski drami CODA o odraščanju v gluhi družini, ki je prejela nagrado za najboljši prirejeni scenarij.

Troy Kotsur
Profimedia

Še druge nagrade

  • Ariana DeBose je prejela nagrado za vlogo Anite v predelavi legendarnega filma Zgodba z zahodne strani (West Side Story), kar je bila njena prva filmska vloga.
  • Japonski režiser Ryusuke Hamaguchi je prejel nagrado za najboljši tujejezični film za svoj cestni film Drive My Car, posnet po kratki zgodbi Harukija Murakamija.
  • Javnost je Britanko Lashana Lynch, ki je nastopila v zadnjem Bondu Ni čas za smrt (No Time to Die), izbrala za vzhajajočo zvezdo.
  • Filmska uspešnica Dune: peščeni planet v režiji Denisa Villeneuva in po romanu Franka Herberta iz leta 1965 je prejela pet nagrad, kar je največ med vsemi filmi. Film je bil nagrajen za posebne vizualne učinke, fotografijo, zvok, izvirno glasbo in scenografijo.
  • Disneyjeva uspešnica Encanto: Naš čarobni svet ameriškega režiserja Lina-Manuela Mirande je bila razglašena za najboljši animirani film, medtem ko je film Summer of Soul (…or, When the Revolution Could Not Be Televised), ki ga je režiral Questlove, zvezdnik ameriške hip hop skupine The Roots, prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.

Več igralcev je na rdeči preprogi v znak solidarnosti z Ukrajino nosilo modre in rumene značke, med njimi tudi Benedict Cumberbatch, britanski zvezdnik zmagovalnega filma Moč psa, ki je po pozivu britanske vlade izjavil, da bo po svojih najboljših močeh gostil begunce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!