Fotografija, ki bi lahko na dražbi dosegla rekordni znesek

Magazin 19. Feb 202222:37 0 komentarjev
Le Violon d'Ingres
(Le Violon d'Ingres, litografija.) PRODIMEDIA

Fotografija Le Violon d'Ingres fotografa Mana Raya bi se lahko v zgodovino zapisala kot fotografija, ki je bila na dražbi prodana za rekordno vsoto.

Le Violon d’Ingres je črno-bela fotografija, ki jo je leta 1924 posnel ameriški nadrealistični umetnik Man Ray. Žensko golo telo se transformira v violino preko poslikav na hrbtu. Izvirnik fotografije, ki velja za najbolj znano Rayevo delo, bi lahko na dražbi, ki bo maja, dosegel med pet in sedem milijonov dolarjev (med 4,4 in 6,2 milijona evrov).

Ocenjeni znesek, ki bi ga fotografija lahko dosegla na dražbi, je najvišji za fotografijo doslej, navajajo v britanski Christie’s, kjer organizirajo dražbe.

Darius Himes, mednarodni vodja oddelka za fotografije pri Christie’s, je fotografijo označil za “eno najbolj ikoničnih del 20. stoletja”. “Doseg in vpliv podobe, hkrati romantične, skrivnostne, nesramne in igrive, že skoraj 100 let buri misli vseh. Kot fotografsko delo je na trgu brez primere,” je dodal.

Ray, rojen Emmanuel Radnitzky, se je rodil leta 1890, umrl pa je leta 1976. Izvirnik fotografije Le Violon d’Ingres sta leta 1962 od Raya kupila newyorška zbiratelja Rosalind Gersten Jacobs in Melvin Jacobs. Na dražbi bodo prodani tudi drugi artikli njune zbirke, kot so umetnine, nakit in posterji.

Jacobs je umrl leta 1993 v starosti 67 let. Rosalind Gersten Jacobs, sicer dolgoletna izvršna direktorica Macy’sa, pa je umrla leta 2019 v starosti 94 let. Hčerka para, ki upravlja z njuno zapuščino, Peggy Jacobs Bader, je povedala, da ima vsak kos iz kolekcije “za seboj edinstveno in intimno zgodbo” in odraža “veseli duh odnosa mojih staršev.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!