Francoski trik za popoln krompir, ki hkrati hrusta in se stopi v ustih

Magazin 26. Nov 202318:39 0 komentarjev
Krompir Lyonnaise
Foto: PROFIMEDIA

Krompir Lyonnaise oziroma "pommes de terre sautees a la Lyonnaise" je francoska specialiteta, ki, kot izdaja že ime, izhaja iz Lyona. Kako jo pripraviti?

Krompir Lyonnaise je dvakrat termično obdelan – najprej ga skuhamo v slani vodi z nekaj kisa, nato pa ga popečemo v ponvi.

Kis krompirju daje prijetno kislost, obenem pa pomaga, da se krompir zmehča in obdrži svojo obliko.

Popoln krompir Lyonnaise je hrustljav zunaj in mehak znotraj, v kombinaciji s karamelizirano čebulo in listi svežega peteršilja. Poglejmo recept.

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 75 g masla
  • 60 ml alkoholnega kisa
  • 3 žlice sesekljanega svežega peteršilja
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • sol in poper po želji
  • rastlinsko olje za peko

Postopek priprave

Krompir olupimo in narežemo na približno pol centimetra debele rezine.

Zavremo v navadni vodi skupaj z nekaj soli in 45 ml kisa. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in krompir kuhamo toliko časa, da je kuhan – približno sedem do 10 minut. Krompir odcedimo in dobro osušimo.

V veliki ponvi segrejte 30 gramov masla, dodajte na tanke rezine narezano čebulo in malo soli. Vse skupaj med pogostim mešanjem dušimo približno 10 minut oziroma dokler se čebula ne zmehča in lepo rjavo obarva.

Krompir Lyonnaise
Foto: PROFIMEDIA

Proti koncu čebulnega praženja nastrgamo dva stroka česna in skupaj dušimo približno eno minuto. Dobljeno zmes preložimo na krožnik ob strani.

V isto ponev dodamo malo olja in preostalo maslo. Na maščobi prepražimo kuhane krompirjeve kolobarje. Krompir pražimo približno štiri minute na vsaki strani, da postane zlato rjav in hrustljav.

Pečen krompir zmešamo z dušeno čebulo, vse skupaj začinimo s soljo, poprom in preostalo žlico alkoholnega kisa.

Postrezite s sesekljanim svežim peteršiljem. Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!