Gradili bodo najvišjo leseno stolpnico na svetu. Kako bo videti?

Magazin 07. Okt 202314:54 2 komentarja
Kako naj bi izgledala najvišja lesena stavba.
Foto: Grange Development

Mestne oblasti v Perthu v Zahodni Avstraliji so odobrile gradnjo stavbe, ki bi se lahko prav kmalu pohvalila z laskavim nazivom najvišje lesene stavbe na svetu. Hibridna stolpnica, ki zasleduje trajnostne smernice, bo zgrajena iz masivnega lesa, v višino pa naj bi merila 191,2 metra.

Najvišjo stolpnico na svetu dobro poznamo. Ta naziv si je s svojimi 828 metri višine prislužila slovita Burj Khalifa v Dubaju. Tokrat pa pišemo o najvišji leseni stavbni konstrukciji na svetu, ki sledi trajnostnim trendom, prav kmalu pa naj bi stala v Avstraliji.

Trenutni rekorder v kategoriji leseno-hibridnih stavb je s svojimi 25 nadstropij in 86 metri višine Ascent Tower v ameriškem mestu Milwaukee, piše CNN. Oblikovalci v Zahodni Avstraliji pa načrtujejo, da bi bila njihova stavba, imenovana C6, dvakrat višja.

Načrtovalci pojasnjujejo, da naj bi bilo 42 odstotkov stolpnice lesene, stebri in jedro pa bodo izdelani iz armiranega betona. Kot navajajo, bodo za gradnjo uporabili 7.400 kubičnih metrov lesa, pridobljenega iz 600 dreves.

Po podatkih Grange Developmenta, snovalcev ambiciozne ideje, naj bi bilo v 50-nadstropni hibridni stolpnici več kot 200 stanovanj. Za idejno zasnovo projekta, ki temelji na kombinaciji lesa in betona, so se odločili, ker želijo zmanjšati ogljični odtis gradbene industrije in prispevati svoj košček k rešitvi stanovanjske problematike.

notranjost stanovanja
Foto: Grange Development

“To je naša priložnost, da pokažemo, da nam je resnično mar za stanovanjsko in podnebno krizo, za katero kot industrija storimo zelo malo,” je za CNN še dodal predstavnik podjetja.

Poleg uporabe bolj trajnostnega gradbenega materiala ima projekt še nekaj drugih “zelenih” elementov, kot so vrt na strehi, urbana kmetija, stanovalcem pa naj bi omogočili tudi dostop do 80 novih popolnoma električnih vozil Tesla Model 3.

Vhod v stavbo obdan z rastlinami.
Foto: Grange Development

Cement je odgovoren za osem odstotkov emisij CO2

Projekt je komentiral tudi izredni profesor arhitekture na univerzi v Novem Južnem Walesu Philip Oldfield. Za CNN je povedal, da je po njegovem mnenju projekt z okoljskega vidika “zelo dober”. “Običajno gradimo visoke stavbe iz jekla in betona. Cement je odgovoren za osem odstotkov vseh emisij CO2. Če torej beton in jeklo nadomestimo z biološkim materialom, kot je les, se vpliv stavbe na okolje precej zmanjša,” je utemeljil svojo oceno.

Po drugi strani profesor ni skrival dvomov do nekaterih drugih trditev izvajalca.

“Malo bolj ciničen sem glede zamisli, da so emisije ogljika negativne,” je dejal Oldfield. “Edini način, da bi bila stavba ogljično negativna, je, da bi se v les shranilo več ogljika, kot se ga je sprostilo zaradi drugih materialov. To je mogoče, vendar bo to vedno začasno.”

Navkljub vsemu Oldfield ostaja pozitiven in z upanjem zre v prihodnost uporabe lesa v gradbeništvu. “Veliko več naših zgradb moramo zgraditi iz lesa,” še zaključi za CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje