Gretje v avtomobilu v Nemčiji vas lahko drago stane

Magazin 25. Sep 202309:17 8 komentarjev
Voznica v avtomobilu
PROFIMEDIA

Nemški avtoklub ADAC je ob začetku jeseni voznike opozoril na nemški cestnoprometni predpis, ki se nanaša na ogrevanje v avtomobilu ali tovornjaku.

Nemški cestnoprometni predpisi določajo pravila za vse udeležence v prometu. Za tiste, ki jih kršijo, so predpisane ustrezne globe.

V nemškem avtoklubu ADAC so tako ob začetku jeseni opozorili na pravila, ki so združena v sklopu o varstvu okolja. Eno od pravil narekuje, da uporaba vozil ne sme ustvarjati “nepotrebnega hrupa in onesnaževanja z izpušnimi plini”, poroča N1 Zagreb. Ob tem je “še posebej prepovedan nepotreben zagon motorja vozila z namenom ogrevanja”.

Tako je na parkiriščih in drugod prepovedano prižigati motor samo zato, da bi v avtomobilu uporabljali ogrevanje. Enako velja, če poleti s podobnim namenom uporabljate klimatsko napravo. Če boste to storili v Nemčiji in vas bodo zalotili, boste morali plačati do 80 evrov kazni.

Omenjena prepoved velja tudi, če je vaše vozilo parkirano na zasebnem parkirišču. Takrat stopi v veljavo državni zakon o nadzoru emisij, po katerem lahko ob prekršku prav tako prejmete 80 evrov globe. ​