Grška policija našla Picassovo in Mondrianovo delo, ki so ju ukradli leta 2012

Magazin 29. Jun 202112:09 0 komentarjev
Zastava Grčija
PROFIMEDIA

Grška policija je sporočila, da je našla sliki mojstrov 20. stoletja Pabla Picassa in Pieta Mondriana skoraj desetletje po tem, ko so ju tatovi ukradli iz največje grške umetnostne galerije v Atenah, poroča Beta.

Obe deli sta trenutno na policiji, ni pa znano, v kakšnem stanju sta, prav tako ne, ali je bil kdo aretiran.

Med skrbno načrtovanim ropom Narodne umetnostne galerije v noči na 9. januar 2012 so roparji slike vzeli iz okvirjev. Ukradli so tudi risbo z verskim motivom, upodobljeno s svinčnikom in črnilom italijanskega slikarja iz 16. stoletja Guglielma Cacheja.

Vzeti so želeli tudi četrto delo, prav tako Mondrianovo, vendar so ga ob odhodu pustili v galeriji. Po poročanju policije je bil rop izveden v približno sedmih minutah.

Ukradli so Picassov kubistični portret ženske, ki ga je španski slikar leta 1949 podaril Grčiji s posvetilom “V čast grškemu ljudstvu” zaradi njihovega odpora proti nemškim okupacijskim silam med drugo svetovno vojno.

Roparji so vzeli tudi Mlin na obali, olje na platnu iz leta 1905, nizozemskega slikarja Pieta Mondriana, ki je zaslovel s poznejšimi abstraktnimi deli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!