Hollywoodski igralci naznanili začetek zgodovinske stavke

Kultura 14. Jul 202308:09 0 komentarjev
Stavka igralcev
REUTERS/Mike Blake

Ameriški filmski in televizijski scenaristi stavkajo že od maja, zdaj pa so se jim po propadlih pogajanjih s studii pridružili še igralci. Zahtevajo boljše plače, prav tako pa jih skrbi, da bi jih nadomestila umetna inteligenca.

Ceh ameriških scenaristov (WGA) stavka že od maja, od polnoči pa so se jim pridružili tudi igralci. Studii se zdaj soočajo s prvo takšno prekinitvijo dela v zadnjih 63 letih, posledično pa bodo morali ustaviti številne produkcije v ZDA in tujini. Dvojna stavka bo še en udarec industriji, ki se v zadnjem letu spopada s številnimi spremembami v svojem poslovanju.

Največji hollywoodski sindikat SAG-AFTRA, ki zastopa 160.000 filmskih in televizijskih igralcev, skupaj z WGA zahteva povišanje osnovnega plačila in nadomestila v času pretočnih vsebin, želijo pa tudi zagotovila, da njihovega dela ne bo nadomestila umetna inteligenca.

Nekdanja zvezdnica serije Varuška Fran Drescher, ki je predsednica sindikata SAG-AFTRA, je odzive studiev na zaskrbljenost igralcev označila za “žaljive in nespoštljive”.

“Odkrito povedano, ne morem verjeti, kako daleč smo si glede številnih stvari, kako se sklicujejo na denar, da ga izgubljajo levo in desno, medtem ko svojim direktorjem dajejo na stotine milijonov. To je odvratno,” je dejala.

Zveza filmskih in televizijskih producentov (AMPTP), ki zastopa glavne studie – Amazon, Apple, BS, Disney, NBC Universal, Netflix, Paramount Global, Sony in Warner Bros. Discovery., je sporočila, da so izjemno razočarani nad odločitvijo igralcev, da se nehajo pogajati.

Navedli so, da so jim med drugim ponudili najvišji odstotek zvišanja minimalne plače v zadnjih 35 letih, “znatno zvišanje” zgornje meje pokojninskih in zdravstvenih prispevkov ter 76-odstotno zvišanje nadomestil, izplačanih iz visokoproračunskih pretočnih oddaj.

Studii so predložili tudi “prelomni predlog, ki ščiti podobo igralcev pred umetno inteligenco”. Igralce namreč skrbi, da bi njihove digitalne podobe uporabili brez njihovega dovoljenja ali ustreznega nadomestila.

“Namesto da bi se še naprej pogajali, nas je SAG-AFTRA usmerila na pot, ki bo še poglobila finančno stisko tisočih ljudi, katerih preživetje je odvisno od te industrije,” je sporočila AMPTP.

Zaradi stavke približno 11.500 scenaristov epizode pogovornih oddaj ponovno predvajajo, ustavili so produkcijo za jesen in ustavili delo pri številnih visokoproračunskih filmih.

Odstop sindikata SAG-AFTRA, ki zastopa tako največje hollywoodske zvezdnike kot tiste, ki še sploh niso dobili vidne vloge, bo dejansko ustavil še preostale produkcije v ZDA. Prav tako bo to vplivalo na snemanje v tujini, na primer nadaljevanja filma Gladiator, ki ga režiser Ridley Scott snema v Maroku in na Malti.

Igralci
Emma Thomas, Cillian Murphy in Emily Blunt. (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Stavka pomeni tudi, da igralci ne bodo promovirali svojih filmov oziroma serij – včeraj so na primer Emily Blunt, Cillian Murphy in Matt Damon po začetku stavke zapustili premiero filma Oppenheimer. Po napovedi stavke jo je na Instagramu podprlo več igralcev, med drugim Cynthia Nixon iz Seksa v mestu, hollywoodska veteranka Jamie Lee Curtis in zvezdnik serije Better Call Saul Bob Odenkirk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!