Astrofizik s Harvarda meni, da je odkril sledi nezemeljske tehnologije

Magazin 13. Jul 202315:51 0 komentarjev
sferula, kroglica, vesolje, Avi Loeb, nezemljani, IM1, meteor
Ena izmed skrivnostnih kroglic/AVI-LOEB.MEDIUM COM

Drobne kovinske kroglice, ki so jih našli v Tihem oceanu, so morda delo inteligentnih nezemljanov, meni ugledni znanstvenik.

“Ko jih pogledate skozi mikroskop, lepo izstopajo od ozadja,” je Avi Loeb, profesor astrofizike iz harvardske univerze, povedal za CBS News Boston. “So zlate, modre in rjave barve, nekatere od njih pa spominjajo na miniaturo Zemlje.”

Loeb je z ekipo raziskovalcev kroglice našel med iskanjem meteorja, ki je leta 2014 razsvetlil nebo nad Papuo Novo Gvinejo in deloma razpadel, večji del pa je padel v ocean približno 85 kilometrov od obale. Meteor, ki ga je Loeb poimenoval IM1 (Interstellar Meteorite 1; medzvezdni meteor 1), je v Zemljino atmosfero priletel s hitrostjo več kot 177.000 kilometrov na uro, zaznal pa ga je Nasin center za preučevanje objektov blizu Zemlje, piše portal livescience.com. Loeb meni, da je predmet v naše osončje priletel iz drugega zvezdnega sistema.

Bolj trdne kot drugi “kamni iz vesolja”

Pri iskanju meteorja so znanstveniki določili območje premera 10 kilometrov, kamor bi lahko padel, potem pa prečesavali morsko dno z magneti.

Meteorja samega niso našli, so pa našli kroglice, ki so pritegnile Loebovo zanimanje. Našli so jih 50, vse pa imajo premer manjši od milimetra. Analiza njihove sestave je pokazala, da so sestavljene iz 84 odstotkov železa, 8 odstotkov silicija, 4 odstotkov magnezija in 2 odstotkov titana ter elementov v sledovih, poroča CBS. Loeb jih je sicer opisal kot “nenavadne”, predvsem zato, ker v njih ni veliko niklja, ki je značilen za meteorite. Prepričan je tudi, da so del meteorja IM1.

Avi Loeb, znanstvenik, astronomija, fizika, astrofizik, Harvard
Avi Loeb/PROFIMEDIA

“Trdnost tega materiala je večja od vseh doslej znanih kamnov iz vesolja,” je dejal Loeb.

“Izračunali smo tudi hitrost, ki bi jo meteor imel zunaj sončnega sistema. Ta je znašala 60 kilometrov na sekundo, kar je več od hitrosti 95 odstotkov vseh zvezd v naši soseščini. To in dejstvo, da je material trši od meteoritov, nakazuje, da bi lahko bil meteor vesoljsko plovilo druge civilizacije ali nekakšen tehnološki pripomoček.”

Situacijo je Loeb primerjal z vesoljskima ploviloma Voyager, ki so ju izstrelili leta 1979, pred kratkim pa sta postala od Zemlje najbolj oddaljena predmeta, ki sta delo človeških rok. “Čez 10.000 let bosta zapustili sončni sistem; samo predstavljajte si, da bosta čez milijardo let trčila v drug planet daleč stran,” je dejal. “Pojavila bi se kot meteor.”

Drugi znanstveniki dvomijo: so kroglice tujega ali zemeljskega izvora?

Nekateri drugi znanstveniki so skeptični do Loebovih trditev.

Glavni dvom predstavlja vprašanje, ali so kroglice v resnici del meteorja IM1 ali pa so zemeljskega izvora. Na svojem blogu o iskanju meteorja je Loeb nedavno zapisal, da preiskava nekaterih krajev, kjer so našli kroglice, podpira teorijo, da so pripadale meteorju.

Napoveduje pa še, da bodo v prihodnjih iskanjih uporabili boljši sonar, s katerim bodo morda le uspeli najti ostanke meteorja samega. “Najdba ostankov bi prinesla jasen dokaz o izvoru IM1, pa naj bo ta naraven ali tehnološki. Če gre za slednje, bi nam to zagotovilo vpogled v tehnologijo, ki jo je ustvarila druga civilizacija,” je zapisal Loeb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!