Ideja za izlet: Napoleonska pot nad Trstom, kjer razgledi napolnijo dušo

Magazin 13. Feb 202207:00 1 komentar
Napoleonova pot TRst
DDD

Napoleonova pot ali Strada Napoleonica je razgledna pešpot, ki poteka nad Trstom in ponuja čudovit pogled na morje, grad Miramare ter Trst. Uradno ime poti je Vincentinska cesta oz. Strada Vicentina, po inženirju Vicentinu, ki jo je dokončal. Svoj prijetni pohod ali sprehod začnete na Opčinah, kjer si lahko za dobro jutro privoščite dišečo kavo.

Če pozimi iščete sonce in bi se malo sprehodili ter vonjali borovce in morje, se zapeljite do Opčin nad Trstom. Parkirajte ob krožišču in jo peš ob tramvajskih tračnicah mahnite do obeliska, kjer se začne Napoleonova pot, ki vas bo navdušila predvsem s svežim zrakom in čudovitim razgledom. Pot je sproščujoča, primerna je tudi za tekače, ki iščejo svež morski zrak.

Napoleonova pot TRst
DDD

Začetek na Opčinah

Izhodišče Napoleonove ceste je obelisk na najvišji točki Opčin (obelisk Franca I. Avstrijskega) in tam se začne 8 kilometrov dolga krožna pešpot, ki se najprej rahlo spušča, ob slikovitih stenah pred naseljem Borgo San Nazario pri Proseku pa se začne vzpenjati.

Napoleonova pot, TRst
DDD

Pešpot Napoleonica

Leta 1821 so novozgrajeni cesti Trst–Opčine dodali podaljšek, ki je peljal do Proseka. V spomin na zadnje obdobje Napoleonove vladavine je steza dobila ime Napoleonica, vendar je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev niso dokončali. Šele pozneje je njeno gradnjo nadaljeval inž. Vicentini. Po raznih obnovah so jo ponovno preuredili in jo maja 2009 odprli kot pešpot.

napoleonova pot TRst
DDD

Izlet, primeren za vse pohodnike

Pot je primerna za vse, od najmlajših do najstarejših, saj gre skoraj po ravnem. Zato pa bomo lahko uživali v izjemnih razgledih ter vonju morja in borovcev. Če vam je Napoleonova pot premalo, za celodnevni izlet priporočamo še skok v Trst in morda vse do gradu Miramare.

Trst piAzza Unita
DDD

Ukrepi za zajezitev širjenja covida-19

Pozor! Italijani za vstop v državo zahtevajo veljavnost digitalnega EU/zelenega potrdila o cepljenju proti covidu – 19. Od zadnjega cepljenja ne sme miniti več kot 6 mesecev, in ne 9, tako kot v Sloveniji. V državo lahko vstopite tudi z negativnim testom, a le za en dan. Tudi na kavo greste lahko le s potrdilom o cepljenju ali negativnim testom, še pred kratkim pa je bilo treba v mestih nositi masko, a se tudi pri njih ukrepi vsak dan nekoliko sproščajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje