Ideja za izlet: naravni rezervat Zelenci – smaragdno zeleno jezero

Magazin 18. Jun 202207:00 0 komentarjev
Zelenci
DDD

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste in je primerno za super družinski kolesarski ali pohodniški izlet iz Kranjske Gore. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Otroci bodo navdušeni.

Ideja

Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Močvirje z barjem Drni je dolgo okoli 1.200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa borih 20.

Na skrajnem zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Zelenci
DDD

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Zelenci pozimi ne zamrznejo, njihova stalna temperatura preko leta znaša približno 6 °C. Zelenci z okolico so bili leta 1992 z odlokom občine Jesenice razglašeni za naravni rezervat. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici.

Če ste s kolesi in imate še veliko energije, izlet podaljšajte do Planice, kjer že trenirajo majhni veliki “orli”, seveda smučarski skakalci. Lahko pa se zapeljete tudi po veliki jeklenici, da boste vsaj malo podoživeli občutke skakalcev.