S kolesom ali pohodnimi čevlji na rajžo po Soriški planini

Magazin 17. Jul 202207:24 0 komentarjev
soriška planina
DDD

Soriška planina je znano gorenjsko zimsko letno športno središče, ki se razteza na višini od 1.287 do 1.550 metrov nad morjem. Poleti na planini obratuje samo ena sedežnica, a je prepletenih toliko poti, da vam zagotovo ne bo dolgčas.

V polkrogu nad planino so največ v eni uri po lahkih in označenih poteh dosegljivi hribi: Možic (1..602 m), Šavnik (1.574 m), Slatnik (1.598 m), Lajnar (1.549 m) in Dravh (1.547 m). Z vrha vzpetin se ponuja lep razgled proti Triglavu in Julijcem, Bohinjskemu jezeru, Cerkljansko Idrijskem hribovju in tudi Karavankam.

Na Soriško planino, preko katere poteka tudi tako imenovana Rapalska meja, se po cesti pripeljete po cesti iz Železnikov ali pa iz Bohinjske Bistrice. Planina je poleti priljubljena tako med kolesarji kot med pohodniki, ki se lahko okrepčajo v dveh gostiščih ob vznožju vlečnic. Sicer je tudi pol ure dolg sprehod do vrha Lajnar pohodnikom poplačan s čudovitim razgledom.

soriška planina
DDD

Za najmlajše pohodnike, predvsem pa ljubitelje zgodovine, ki je ne gre pozabiti, pa je gotovo zanimiva tudi jeklena opazovalna kupola, s katere so Italijani nadzorovali dogajanje med alpskim zidom in četrtim sektorjem Rupnikove linije. Organizirane so tudi vodene ture po rapalski meji, a je pot lepo označena in si jo lahko vsak ogleda tudi individualno.

soriška planina
DDD

In če ste že v teh koncih – iz Sorice, idilične vasice, ki se nahaja pet kilometrov pod Soriško planino, je bil doma impresionist Ivan Grohar. V Heblarjih se podajte na Groharjevo domačijo, kjer je umetnik preživljal svojo mladost. V hiši je Groharjeva spominska zbirka, galerija, etnografski muzej, prirejajo pa tudi likovne in glasbene delavnice.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!