Ideja za izlet: Slemenova špica, ena najimenitnejših razglednih točk v Julijcih

Magazin 12. Jun 202207:00 > 08:06 0 komentarjev
Slemenova špička
DDD

Slemenova špica ali tudi Sleme je 1911 metrov visok vrh v Julijskih Alpah. Vrh Slemenove špice se dviga iznad planote Sleme pod severno ''steno'' Mojstrovke,  v Tamar in Malo Pišnico pa pada v strmih pobočjih. Pot je lahka in dobro označena, pijačo in jedačo vzemite s seboj.

Zaradi svoje edinstvene panorame, ki jo posebno krasi drzno oblikovani Jalovec, slovi področje Slemena kot eno najimenitnejših in najlepših razgledišč slovenskega alpskega sveta. Znano je še po svojih jezercih, ki pa v poletnih mesecih presahnejo. V senci starih viharniških macesnov so na tem področju posneli tudi kadre filma Kekec, tistega iz leta 1951.

Slemenova špička
DDD

Najlažji in najhitrejši dostop je z gorskega prelaza Vršič, ki pa je izhodišče za številne izlete, zato pazite, da pridete na vrh dovoljl zgodaj, saj je hitro vse zaparkirano. Pot je primerna tudi za večje otroke, ki radi hodijo.

Vršič
DDD

Do Slemenove špice po dobro označeni poti potrebujete približno uro in 30 minut in v tem času se boste vzdignili za 300 metrov. Iz doma v Tamarju boste potrebovali 2 uri in pol (803 metre višinske razlike), od jezera Jasna v Kranjski Gori pa 3 ure in tri četrt (1081 metrov višinske razlike), tako da razmislite, koliko imate volje in energije za hojo. Če boste parkirali na Vršiču, se lahko na kavo odpeljete v Bovec, kjer je vedno simpatična atmosfera.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!