Ideje za izlet na Štajersko: gradovi, jezera in vinogradi

Magazin 27. Nov 202107:00 0 komentarjev
Lovrenška jezera
Profimedia

Štajerska ponuja gradove, jezera, vinograde in še marsikaj. Naj vas s spodnjimi predlogi pot ponese v to čudovito pokrajino.

Lovrenška jezera

Jezera so del visokega barja, do katerih vodi pot z Rogle. Pokrajina je enostavno čarobna. Ogled je omogočen po z lesom tlakovani stezici, ki poskrbi, da hodimo po suhem in ne po močvirju. Na začetku barja je razgledni stolp, ki nam omogoča pogled po Lovrenških jezerih. Na izlet greste lahko v vseh letnih časih, pozimi imejte primerno opremo in obutev.

Pot med krošnjami na Rogli

Pot med krošnjami je točno to, kar pove ime. Je v osrčju mogočnih pohorskih gozdov, na vrhu Rogle na nadmorski višini 1517 metrov. Gre za dvignjeno pot v gozdu, tako da boste gola debla gledali samo navzdol, medtem ko vas bodo obdajale krošnje dreves. Povzpnete se lahko tudi na 37 metrov visok razgledni stolp, na vrhu katerega si boste osupljivo okolico lahko ogledali s ptičje perspektive. Celotna pot traja eno uro do dve, ogled je mogoč v vseh letnih časih.

Mozirski gaj

Mozirski gaj navdušuje v vseh letnih časih. Ogledate si lahko cvetlični park ter dva muzeja na prostem. Tako se spomladi lahko prepustite vonjem cvetlic, poleti zeliščem, pozimi pa lahko Mozirski gaj doživite skozi Božično bajko Slovenije, letos bo zagorelo 1,7 milijona lučk za upanje, solidarnost in veselje.

Mozirski gaj
Profimedia

Jelenov greben

Na čudoviti domačiji boste spoznali jelene, košute in mogočne muflone. Prosto se gibljejo na osmih hektarjih in zelo radi pridejo po kakšen posladek, še posebej po koruzo. Privoščite si lahko tudi wellness, degustacijo vina in domačih izdelkov, za daljši oddih pa se lahko nastanite v enem od apartmajev. Prekrasna izkušnja je mogoča v vseh letnih časih.

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga

Center je v Vitanju, manjšem podeželskem kraju, že sama zgradba govori o tem, da se bomo z vstopom vanjo približali vesolju. Herman Potočnik je bil pomemben načrtovalec človekovega prodora v vesolje in eden od začetnikov raketne in vesoljske tehnike – astronavtike. Center si lahko ogledate samostojno, mogoč pa je tudi vodeni ogled.

Gradovi

Izbire grajskih dogodivščin ne manjka, vsak grad pa ima poseben čar: Grad Bizeljsko, Celjski grad, grad Dobrna, Ptujski grad, grad Gornja Radgona in še mnogi drugi gradovi na Štajerskem kar kličejo po izletu.