Igralec Borut Veselko dobitnik nagrade julija za sezono 2021/22

Magazin 02. Sep 202208:00
Borut Veselko
Luca Quaia - Borut veselko v igri Meja sneženja

Nagrado, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika, v Prešernovem gledališču Kranj v sodelovanju z Gorenjskim glasom in Mestno občino Kranj podeljujejo od leta 2017. Letos jo je prejel naš vrhunski igralec Borut Veselko.

Nagrado vsako leto podelijo igralcu ali igralki njihovega ansambla, ki je v pretekli sezoni s svojo stvaritvijo najbolj prepričal gledalce in strokovno žirijo. Žirija v sestavi Vilme Štritof (predsednica), Igorja Kavčiča in Barbare Logar je na podlagi glasov gledalcev, ki so po vsaki predstavi glasovali za najboljšo igralsko stvaritev, odločala med finalisti in po strokovni presoji izbrala dobitnika nagrade. Soglasno je odločila, da nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2021/22 prejme igralec Borut Veselko za vlogi očeta v predstavi Meja sneženja Marka Sosiča v režiji Gorana Vojnovića (koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega stalnega gledališča Trst) in očeta Pierra v predstavi Mama Floriana Zellerja v režiji Ivice Buljana (koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj).

Borut Veselko
Maša Pirc

Žirija je v utemeljitvi zapisala: ”Borut Veselko je vlogo kontroverznega očeta v Meji sneženja razpet med starčevsko nebogljenost in brezkompromisno avtoritarnost, med boleče oprijemljivo nežnost in šokantno grobost. Nepredvidljive premene je v notranji napetosti fizično izrazil s skrušeno držo, ki je lahko v trenutku postala preteče nevarna. Vloga očeta je v igri Boruta Veselka prerasla zgolj intimno sfero, saj je v njej izrisal kompleksen profil naraščajoče nestrpnosti, ki se v današnji družbi kaže kot ksenofobija. V družinski freski Mama je manj dominantno vlogo očeta Pierra izoblikoval večsmerno: kot da se s sindromom izpraznjenega gnezda spoprijema tako, da beži v delo; nato kot odtujeni mož, ki namerava zapustiti ženo, pa ji zaradi njene pasivne agresivnosti tega še ne more povedati; in kot nastopajoči v morebitni ženini projekciji njunega ponavljajočega se pogovora. V obeh vlogah je zaznati predvsem notranjo moč igralca in njegov poglobljeni razmislek. Do potankosti izdelana lika razpirata pomembna vprašanja, ki iz intime segajo v obče prepoznavno ”stvarnost”.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.