Iz države, ki je v vojni že leto in pol, le prišla tudi lepa novica

Magazin 29. Okt 202314:38 1 komentar
flamingi, plamenci, jata, ptice
Plamenci, ki so prispeli v Ukrajino (Foto: FACEBOOK)

Iz Ukrajine že leto in pol prihajajo večinoma slabe vesti. Iz juga države, ki je vojni, pa je pred kratkim prišla ena bolj vzpodbudna.

Vsi leteči obiskovalci Ukrajine ne prinašajo smrti in uničenja, piše portal Politico.

Časnik poroča o novici, da je v nacionalni park Tuzlivski Lymany v bližini Odese na jugu Ukrajine pred dobrim tednom dni priletela jata več kot 1.000 rožnatih flamingov ali plamencev.

“Kot poroča naš znanstvenik, je prispelo 1.114 rožnatih flamingov. To je doslej največje število teh ptic, ki so jih znanstveniki zabeležili na območju parka. Skoraj vsi so odrasli, letos pa je tudi nekaj mladičev,” je zapisano v objavi nacionalnega parka na Facebooku.

Kot je povedal Ivan Rusev, vodja raziskovalnega oddelka na Tuzlivski Lymany, so plamenci letos poleti v regiji Odesa prvič uspeli oblikovati stabilno kolonijo. Pred tem so se ptice poskušale naseliti v okolici Hersona, vendar so se med rusko invazijo in okupacijo regije odselile neznano kam. Se je pa letos na območje parka kljub aktivni vojni priselilo približno 570 ptic, ki so v regiji tudi gnezdile.

Plamenci, ki so zdaj prispeli v Ukrajino, po mnenju raziskovalcev iz parka niso iste ptice, ki so tam gnezdile poleti. “Več ptic je bilo obročkanih z belimi obročki in njihovega izvora ni bilo mogoče ugotoviti. Ena ptica pa je nosila moder obroček. To pomeni, da je ta gost Italijan,” so zapisali na Facebooku.

Plamenci sicer niso ptice selivke, so pa zmožni preleteti velike razdalje v iskanju območij, kjer lahko nadejo hrano ali so primerna za gnezdenje. Tudi pri nas so jih že opazili, tako na obali kot na Cerkniškem jezeru, o čemer smo pisali tudi mi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje