Izbranke Toneta Pavčka izjemno ilustriral hrvaški umetnik Svjetlan Junaković

Magazin 21. Nov 202218:55 0 komentarjev
Tone Pavček
DDD

Pri Cankarjevi založbi so predstavili bibliofilsko izdajo pesmi Toneta Pavčka z naslovom Izbranke. V njej so združene njegove najbolj znane in najlepše pesmi za odrasle. Knjiga je nekakšen prerez vseh zbirk, ki jih je Pavček izdal za časa življenja. Za posebno izdajo je ilustracije prispeval hrvaški umetnik Svjetlan Junaković. Nastala je izjemna knjiga, ki je lahko čudovito darilo za ljubitelje poezije.

“To ni knjiga, ki se jo samo bere, ampak tudi gleda,” je za uvod povedal urednik pri Cankarjevi založbi Aljoša Harlamov, ki so mu že prve ilustracije Junakovića vzele sapo. Pavčka je označil za slovenskega Pabla Nerudo, ki je prek pesmi pokazal Slovenijo marsikomu, ki je ne pozna, zlasti pa njegovo rodno Dolenjsko, do katere je pogosto izražal ljubezen v svoji poeziji. Likovna urednica Tanja Komadina je k vizualni podobi knjige povabila hrvaškega slikarja, kiparja in ilustratorja Svjetlana Junakovića. “Danes sem res vesela, da končno predstavljamo to knjigo. Za Svjetlana Junakovića sem se odločila, ker je v ilustratorskem svetu prepoznaven kot vsestranski umetnik. Ima svojstven likovni izraz in že veliko časa ustvarja na področju knjige, to področje pa tudi zelo dobro pozna. Ker je tako samosvoj, vedno preseneča in nas popelje v impresivno galerijo podob, ki presenečajo z večplastnostjo in mojstrsko izvedbo,” je povedala Komadina ter dodala: “Čuti se, da gre za več smeri umetnosti, ki jih odpira in zato je tudi v motiviki zelo svež. Povedal je tudi, da se poezije loteva na drugače način kot proze.” V svoji karieri je mednarodno priznan umetnik Svjetlan Junaković s svojo umetnostjo opremil več kot 250 knjig.

Tone Pavček
DDD

Kot je povedal Junaković, je knjigo začel ilustrirati po tem, ko je prebral pesmi in začutil njihovo atmosfero: “Na atmosfero sem se osredotočil, saj sem se želel izogibati dekoriranju pesmi in pesnikovih besed, ki jih zaradi slovenskega jezika tudi nisem vedno razumel. Ni mi bilo pomembno, da vse razumem, čutil sem atmosfero, to bogastvo in potem sem začel risati. Raj bi rekel, da sem delal risbe kot ilustracije. To je bila izjemna izkušnja. Nisem vedela, da bo to tako razkošna izdaja, s to škatlo, kar pa tudi ni nepomembno, saj danes ni več veliko takih izdaj. Mislim, da bom to knjigo nosil s seboj, kot eno najbolj pomembnih referenc za moje delo.”

“Odkrila sem najlepšo knjigo.”

Spremno besedo k zbirki je napisala Pavčkova hči, igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka Saša Pavček, ki je tudi sama pred kratkim izdala knjigo svojih spominov. “Odkrila sem najlepšo knjigo, ki sem jo kdaj držala v roki. To je nekaj primarnega, nekaj kar je najlepše v človeku in želi dati to tudi drugi ljudem,” je za uvod povedala Pavčkova, ki pravi, da vsakič, ko vzame v roke novo nastalo očetovo zbirko, se ji v glavi odvrtita njeno otroštvo in odraščanje ter njuno skupno življenje, tudi čas njegovega enoletnega umiranja: “V moji duši se odvrti tudi vse tisto, česar ne pozna S tem mislim na moje prednike, prejšnje rodove z Dolenjske, tamkajšnje ljudi, njihove skrivnosti in njihovo melanholijo. Ta skrivnost teh rodov in skrivnost očetovega življenja, se mi zdi, da je umetnik dodal, vdahnil zraven tudi svoje življenje.”

Tone Pavček
DDD

Knjigo je oblikovala Pavla Bonča in je posebej izpostavljena na stojnici Cankarjeve založbe na Slovenskem knjižnem sejmu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!