Knjige, ki jih boste strastni bralci z veseljem prebrali to jesen

Magazin 25. Sep 202207:38 0 komentarjev
Miha Mazzini
TL

V zadnjih tednih so izšle tri odlične knjige, ki jih morate prijeti v roke, če ste strasten bralec. Miha Mazzini je izdal knjigo Osebno, ki je tako dobra, da jo je razprodal, še preden je prišla v prodajo. Norman Ohler je napisal vrhunsko zgodbo o ljubezni in odporništvu Harro in Libertas, avstralska pisateljica Krissy Kneen pa je šla po poteh svojih slovenskih prednikov in napisala knjigo Trikrat pokopana.

Osebno, Miha Mazzini

Prvoosebni pripovedovalec se spomladi leta 2020 znajde v čustveni luknji – partnerka ga je zapustila šestkrat zaporedoma. Mučijo ga more, nesmiselni prizori, ki ga začnejo spreletavati tudi čez dan in so nedvomno povezani z njegovim otroštvom. Prijatelji odkimavajo nad njegovim stanjem in vsakdo ima svoj predlog za čudežno rešitev: od hoje po žerjavici prek desetdnevnega klečanja pri budistih in šamanskih ritualov do hoje po Jakobovi poti. Pripovedovalec s prezirom skeptika vse odklanja, a ko zaradi covida zaprejo družbo in obtiči doma, uvidi, da mora nekaj storiti, drugače se mu bo zmešalo. Predloge zapiše na list in jih sklene izvesti čisto vse. Loti se jih kar po vrsti. S številnimi zadregami se odpravi na potovanje znotraj pandemičnih časov, vseskozi pa ve, da naštete metode ne bodo dovolj, moral se bo vrniti v otroštvo.

Včasih je lažje početi vse mogoče kot spet obiskati garsonjero na Jesenicah ter mamo in staro mamo, ki čakata v njej. V literaturi je poskušal že dvakrat, prvič se je vrnil v 12. leto svojega življenja, v romanu Kralj ropotajočih duhov, drugič v peto leto bivanja v romanu Otroštvo. Odlična knjiga, hkrati lahkotno in težko branje, zgodba, ki te kar vleče, češ le kaj bo Miha še poskusil, in se čudiš, kako lahko s takim humorjem gleda na svoje precej težko in nenavadno otroštvo. Obvezno branje to jesen! Založba Goga

Harro in Libertas: zgodba o ljubezni in odporništvu, Norman Ohler

Harra Schulzeja-Boysna, 23-letnega izdajatelja časopisa Gegner, aprila 1933 aretira SS in ga hudo muči. Njegov tesni prijatelj, Jud Henry Erlanger, mučenja ne preživi. Ko leta 1934 spozna Libertas iz stare nemške plemiške družine, to srečanje ni usodno le za njiju.

knjiga
MK

Čeprav sta navzven ustrezala zahtevam nacistične diktature – Harro Schulze-Boysen je delal v obveščevalni službi ministrstva za letalstvo Reich, njegova žena Libertas Hass-Heye pa je bila družinska prijateljica Hermanna Göringa – sta se skupaj s široko mrežo prijateljev in zaveznikov odločila, da se upreta širjenju nacizma. Postopoma zraste odporniško omrežje, ki se zoperstavi nasilju nacionalsocialistične države, podpira preganjane Jude in politične nasprotnike, razširja letake in izvede spektakularno akcijo lepljenja lepakov. Med več kot sto 50 člani so delavci, uradniki, intelektualci, umetniki, mladi in starejši. Dve petini je žensk, kar je posebnost v nemškem odporu. Obenem imata Libertas in Harro svobodomiseln življenjski slog in ljubezensko zvezo, ki ju nista pripravljena podrediti rigidni nacionalsocialistični morali. Založba Mladinska knjiga

Trikrat pokopana, Krissy Kneen

Avstralska pisateljica Krissy Kneen je odraščala na oddaljenem samotnem posestvu v vročem Queenslandu. Z materjo, teto in staro materjo so ustvarjale pravljične like iz papirmašeja, ki naj bi bili zanimivi za turiste, ki pa jih ni bilo. Stara mati je molčala o svojih koreninah, vedno znova je ustvarjala nove pravljice, družini pa je vladala z železno roko.

Knjiga
Založba Miš

Po njeni smrti se je Krissy odločila poiskati svoje korenine. S pepelom svoje stare matere je odšla v Slovenijo, kjer je staro mater povezala z aleksandrinkami in se nato odločila odpotovati še v Egipt. Na poti je spoznavala babičino preteklost, daljne sorodnike in ljudi, ki so ji postali tako ali drugače blizu. Ta knjiga ne le povezuje Avstralijo in Slovenijo, temveč Sloveniji in Slovencem postavi ogledalo, v katerem je odsev včasih precej neizprosen. Založba Miš

V recenziji, ki jo je objavil The Guardian 13. 5. 2021, so zapisali: “V zgodbi iskanja svobode in hkrati iskanja imen za stvari, ki so jo oblikovale, je pisateljica odstrla življenje z žensko, ki nikomur ni hotela razkriti svojega rojstnega kraja, ki se je bala ljudi, in ki je svoje otroštvo opisovala v obliki nenavadnih mitov in pravljic. Kneen potuje iz Queenslanda do Ljubljane in v Egipt, sledeč podrobnostim, ki jih pozna in na poti zapolnjuje praznine.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!