Izdelki Makalonca, ki slavijo našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika

Magazin 05. Jan 202315:30
izdelki makalonca ilustracij jožeta plečnika
Marko Delbello Ocepek

V Turizmu Ljubljana so v poklon našemu največjemu arhitektu ob njegovi 150. obletnici oblikovali visokokakovostno linijo izdelkov pod imenom Plečnikova Makalonca.

Lani smo obeležili 150. obletnico rojstva znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojim obširnim opusom zaznamoval arhitekturno podobo današnje Ljubljane. Zaradi svojega edinstvenega in celostnega pristopa k oblikovanju stavb in prostorov je postal pomemben navdih za sodobno arhitekturno produkcijo po vsem svetu. Plečnikova Ljubljana velja za eno izmed najpomembnejših celostnih umetnin 20. stoletja, izbrana Plečnikova dela so bila pred kratkim uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

izdelki makalonca ilustracij jožeta plečnika
Marko Delbello Ocepek

V Turizmu Ljubljana so v poklon našemu največjemu arhitektu že ob njegovi 140. obletnici oblikovali visokokakovostno linijo izdelkov pod imenom Plečnikova Makalonca, katere rdeča nit so Plečnikove ilustracije iz knjižice pravljic Makalonca. Slednja predstavlja Finžgarjev izbor 4 pravljic, ki je v prvem natisu izšla leta 1944, knjižico pa je v celoti z umetniškega vidika nadzoroval Jože Plečnik, tako glede ilustracij kot oblikovanja. Male umetnine Jožeta Plečnika na temo pravljice o cesarični Makalonci skozi nove navdihe nadaljuje zgodbo o lepoti in Ljubljani.

izdelki makalonca ilustracij jožeta plečnika
Marko Delbello Ocepek

Izdelki Plečnikova Makalonca so oblikovalsko dovršeni in visokokakovostni spominki in darilca, ki jih krasijo podobe Plečnikovih ilustracij o cesarični Makalonci. Linija povezuje moderno oblikovanje s tradicijo. Kolekcijo sestavljajo tri linije: osebna, kuhinjska in pisarniška. Večina izdelkov je izdelana v Sloveniji iz visokokakovostnih materialov. Primerni so tako za praznična darila kot za vsakdanjo pozornost ali kot spominek iz Ljubljane.

izdelki makalonca ilustracij jožeta plečnika
Marko Delbello Ocepek

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.