Izgubljena hči Ellene Ferrante izšla v slovenščini, film kandidat za oskarja

Magazin 14. Jan 202313:30
Olivia Coleman
Profimedia

"Bralci vsako leto zahtevajo knjigo Elene Ferrante in vsako leto jim jo dostavimo," je na tiskovni konferenci prevoda Izgubljena hči povedal glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov, ki je navdušen tudi nad istoimenskem filmom, resnim kandidatom za oskarja v režiji Maggie Gyllenhaal. Izgubljena hči je Ferrante napisala pred veliko uspešnico Neapeljski ciklus ter je ponovno delo, ki navdihuje in navdušuje.

Izgubljena hči je ljubezenski oziroma družinski roman, prepleten s psihološko srhljivko, ki je – znova – ne boste mogli odložiti. To je Elena Ferrante, kakršno poznamo in imamo najraje: odkrita, neposredna in nepozabna. Leda se na počitnicah prepušča nenadejanemu občutku svobode, potem ko sta odrasli hčeri odšli živet k očetu v Toronto. A kmalu jo povsem obsede Nina, mlada mama, ki jo sreča na plaži in se z njo zaklepeta. Usodno srečanje v Ledi sproži spomine in občutke, ki jo vodijo do nerazumnega dejanja …

Izgubljena hči
Cankarjeva založba

Elena Ferrante spet navdušuje

“Ravno pred kratkim sem brala intervju s pisateljico, v katerem je novinarki na vprašanje, kaj bi naredila, če bi se izvedelo, kdo je, odgovorila, da bi prenehala pisati. Tako da ne smemo biti preveč radovedni, kdo je Elena Ferrante,” je za uvod povedala prevajalka dela Daša Perme Jurjavčič: “Ko sem brala knjigo Izgubljena hči, ki ima originalni naslov La figlia oscura, sem videla oz. se mi je zdelo, da je bila ta knjiga osnova, predhodnica Genialne prijateljice. Govori pa o Ledi, ki si po odselitvi hčerk k očetu v Toronto privošči enomesečne počitnice na Ionski obali, kjer si najde plažo, ki ji ustreza. Na plaži opazi razširjeno družino iz Neaplja, posebno pa se zapiči v mlado mamico Nino. Tako se začne tudi sama spominjati svoje preteklosti in odnosa s hčerkama,” je na tiskovni konferenci povedala prevajalka. “Najprej Nini malo zavida ta odnos z njeno štiri- ali petletno hčerko, ki je skoraj popoln. Ko se mama posveti hčeri, kot da bi bili sami na svetu. In potem vse to privede do nerazumnega dejanja, a več ne smem izdati. Mogoče vse skupaj že malo spominja na srhljivko.”

Cankarjeva založba
L.T.

Daša Perme Jurjavčič je še dodala, da ji je pri Eleni Ferrante všeč, da ne idealizira materinstva: “V zadnjih letih se je idealiziranje meterinstva zelo razpaslo. No, meni je bližje razmišljanje Elene Ferrante, da ni vedno tako, da je mama že od nosečnosti najprej v devetih nebesih. Zgodba prikaže zelo pristne odnose, da smo vendar vsi ljudje. Morda Ferrante že malo zaide v drugo, skrajno smer, kar pa ni slabo, saj nas prisili, da začnemo razmišljati tudi na drugačen način o materinstvu.”

Film Izgubljena hči

Film je prvenec Maggie Gyllenhaal, sicer odlične 45-letne igralke. V vlogi Lede navdušuje Olivia Colman, mamico Nino pa igra rahločutna in nežna Dakota Johnson. Tudi preostale vloge igrajo sami mojstri svojega polica – Peter Sarsgaard, Jessie Buckley, Paul Mescal in Oliver Jackson-Cohen. Že na svetovni premieri filma na Beneškem festivalu 2021 je ekipa dobila štiriminutne stoječe ovacije. Film so snemali na grškem otoku Spetses.

Elena Ferrante

Elena Ferrante je vzdevek italijanske pisateljice, ki si kljub izjemni mednarodni odmevnosti (njena dela se prevajajo v 40 jezikov) in pravcatemu valu ferrantemanije želi ostati neznana. V pismu založniku, ki ga je priložila svojemu prvemu rokopisu, je zapisala: “Verjamem, da knjige, potem ko so enkrat napisane, ne potrebujejo več svojega avtorja.”
Verjetno se je rodila v Neaplju oziroma njegovi bližini. Najbrž je bila nekoč poročena, morda je živela v Grčiji, zdi se, da je mati. Je nemara res profesorica primerjalne književnosti in prevajalka iz nemščine, ki črpa iz lastne bogate osebne in profesionalne življenjske zgodbe, kot je razkril vsiljivi italijanski novinar? Kaj je res in kaj ne, ne ve nihče, in če Ferrante vsako leto dostavi dober roman, potem nas niti ne sme zanimati.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.