Japonski zdravnik razkril skrivnost dolgega življenja

Magazin 17. Feb 202405:03 2 komentarja
Japonska, stari ljudje
Foto: PROFIMEDIA

Japonci se na lestvicah najstarejših Zemljanov uvrščajo zelo visoko. Kaj je skrivnost dolgega življenja? Odgovor na to vprašanje je podal japonski zdravnik Šigeaki Hinohara, ki je leta 2017 umrl v 106. letu starosti.

Šigeaki Hinohara, ki je postavil temelje japonske medicine in pripomogel, da je Japonska postala vodilna na svetu po doseganju visoke starosti, je udejanjal to, kar je pridigal.

V pogovoru z novinarko Japan Timesa Judit Kavaguči pred leti je priporočil nekaj osnovnih smernic za dolgo in zdravo življenje, je poročal World Economic Forum.

Kaj je svetoval?

Zdravnik je po mnenju nekaterih podal tudi precej kontroverzen predlog, saj je odsvetoval upokojevanje ali pa je priporočil upokojitev v visoki starosti.

Shigeaki Hinohara
Zdravnik Šigeaki Hinohara je umrl 18. julija 2017 v Tokiu. Star je bil 105 let. (Foto: Karsten Thormaehlen/WIKIMEDIA COMMONS)

V intervjuju je pojasnil, da je bila upokojitvena starost na Japonskem v času, ko je bila povprečna pričakovana življenjska doba 68 let, določena pri 65 letih. Zdaj ljudje živijo veliko dlje – leta 2015 je bila povprečna pričakovana življenjska doba na Japonskem skoraj 84 let – zato bi se morali po mnenju zdravnika upokojevati pozneje. Do nekaj mesecev pred smrtjo je Hinohara, kot je poročal The New York Times, še naprej zdravil bolnike in delal tudi 18 ur na dan. Star je bil 105 let.

“Verjel je, da gre v življenju predvsem za prispevek, zato je imel neverjetno željo pomagati ljudem,” je za BBC, ki ga povzema World Economic Forum, povedala novinarka Kavaguči. Zdravnik je bil njen mentor. “To je bilo tisto, kar ga je gnalo in zaradi česar je živel. Vedno je imel cilje – za danes, jutri in naslednjih pet let,” je dodala.

Zdravnik Hinohara je v smernicah za dobro in dolgo življenje med drugim izpostavil manj skrbi glede prehrane, spanja in zabave. “Vsi se spomnimo, kako smo kot otroci, ko smo se zabavali, pogosto pozabili jesti ali spati. Verjamem, da lahko takšen odnos ohranimo tudi kot odrasli. Najbolje je, da telesa ne utrudimo s prevelikim številom pravil, kot sta čas za spanje in kosilo,” je povedal.

Za dolgo življenje je po njegovem mnenju pomembna tudi zdrava telesna teža. “Za zajtrk spijem kavo, kozarec mleka in malo pomarančnega soka z žlico olivnega olja. To je odlično za arterije in ohranja mojo kožo zdravo. Kosilo je mleko in nekaj piškotov ali nič, kadar sem preveč zaposlen, da bi jedel. Nikoli nisem lačen, ker se osredotočam na svoje delo. Večerja je zelenjava, malo ribe in riž, dvakrat na teden pa 100 gramov pustega mesa,” je poudaril.

Japonska
Foto: PROFIMEDIA

Med nasveti je nanizal tudi opozorilo, naj ne sledite slepo temu, kar vam reče zdravnik. “Ko vam zdravnik priporoča, da opravite test ali kakšen poseg, se pozanimajte, ali bi zdravnik predlagal, da takšen poseg opravi tudi njegov zakonec ali otroci. “V nasprotju s splošnim prepričanjem zdravniki ne morejo ozdraviti vseh. Zakaj bi torej z operacijo povzročali nepotrebne bolečine? Mislim, da lahko terapija z glasbo in živalmi pomaga bolj, kot si večina zdravnikov predstavlja.”

Kot zdravilo za bolečino je japonski zdravnik predlagal zabavo. “Bolečina je skrivnostna, zabava pa je najboljši način, da jo pozabimo. Če otroka boli zob in se skupaj igrata, takoj pozabi na bolečino. Bolnišnice morajo poskrbeti za osnovne potrebe bolnikov – vsi se želimo zabavati,” je sklenil, še piše World Economic Forum.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje