Je bil pravi Drakula vegan?

Magazin 21. Sep 202310:34 2 komentarja
Vlad Tepeš
Vlad III. Tepeš/Profimedia

Raziskava pisem iz 15. stoletja, ki jih je pisal romunski plemič – ta je bil navdih za vampirja Drakulo, kažejo, da je bil verjetno vegan.

Ikonični vladar Vlaške, pokrajine v današnji Romuniji, Vlad III. Tepeš oziroma Vlad Dracul, ki je navdihnil britanskega pisatelja Brama Stokerja, da je ustvaril lik izmišljenega vampirja Drakulo, je živel sredi 15. stoletja. Po zgodovinskih virih naj bi ubil več kot 80.000 ljudi, mnoge z nabijanjem na kol, po čemer je dobil nadimek Natikalec.

Čeprav je Vlad Dracul postal sinonim za nesmrtno bitje, ki se preživlja s človeško krvjo, je bil zelo verjetno v resnici vegan ali vsaj vegetarijanec. To kaže kemična analiza pisem, ki jih je napisal plemič in je bila objavljena v reviji Analytical Chemistry, piše britanski časnik The Independent.

Raziskovalci so iz njegovih pisem pridobili na tisoče koščkov beljakovin, izolirali pa so približno 500 tistih, ki so kazale znake časovne razgradnje, kakršna se pojavi pri molekulah, ki so stare več kot 500 let. Med temi so naredili ožji izbor in na koncu dobili 16 najbolj razgrajenih proteinskih molekul, ki naj bi bile človeškega izvora in po mnenju raziskovalcev najverjetneje prihajajo od Vlada III.

Jokal je krvave solze in ni jedel mesa

Proteini nakazujejo nekaj precej zanimivih dejstev, ki jih v zgodovinskih virih o romunskem vladarju sicer ne najdemo. Kaže namreč, da je Vlad III. verjetno imel težave z dihanjem, trpel pa je za stanjem, imenovanim hemolakrija, za katero je značilno, da se med solze meša kri.

Eden od avtorjev raziskave, Gleb Zilberstein, je za Independent povedal, da med beljakovinskimi molekulami, pridobljenimi iz pisem, ni beljakovin živalskega izvora, to pa morda pomeni, da je bil vegan. Vendar pa, če je bilo tako, to zelo verjetno ni bila njegova etična izbira, kot je to v sodobnem času, so povedali znanstveniki. V Evropi je v času, ko je Vlad živel, vladalo “zelo hladno podnebje”, v katerem je bila pridelava hrane težka. Tudi takratni aristokrati so imeli zelo skromno prehrano, v kateri se je meso le redko pojavilo na mizi.