Je vaša spalnica zares čista? Morda delate napake, ki se jih ne zavedate

Magazin 31. Okt 202217:00
spalnica
Foto: Profimedia

Spalnica je lahko videti čista, v resnici pa se v njej zadržujejo pršice in še kaj. Preverite, ali počnete kaj od naštetega.

Spalnica bi morala biti čist prostor, kjer si lahko odpočijete in se umirite, težave pa pustite pred vrati. Vendar ni vedno tako, če je spalnica vir nečistoč, zaradi katerih lahko tudi zbolite.

Tu je nekaj napak, ki jih morda počnete:

Ne sesate in pomijete pod posteljo

Pod posteljo se tako ali tako ne vidi, zato ni pomembno, ali povsem posesate, kajne? Ni čisto tako. Gostje morda ne bodo videli kupov prahu, vi pa jih boste občutili na lastni koži. Ob daljšem izpostavljanju pršicam imate lahko alergijsko reakcijo, astmatiki pa lahko doživijo poslabšanje stanja. Lahko se pojavijo tudi druge težave, povezane s pršicami.

Torej, da, vredno se je skloniti in posesati pod posteljo.

Ne spomnite se, kdaj ste menjali posteljnino

Je bilo morda pred dvema tednoma ali ta mesec? Odgovor je v resnici zelo pomemben in verjetno posteljnino menjate premalokrat. Sploh če se ne spomnite, kdaj ste jo nazadnje.

Pomislimo: med spanjem s telesa odpadejo odmrle kožne celice, vpijejo se kapljice znoja, izpadajo vam lasje, slinite se … Čez dan pa se tudi na postelji nabira prah. To privabi pršice, ki se hranijo z vsem tem. Že v enem tednu se jih nabere zelo veliko, kaj šele v enem mesecu? Posteljnino menjajte enkrat tedensko, če ne želite izpuščajev na telesu in drugih infekcij, ki se lahko pojavijo.

Na postelji ležite v oblačilih, v katerih ste bili zunaj

Ne le v oblačilih, v katerih ste bili zunaj, tudi v oblačilih, ki jih nosite doma, raje ne lezite na posteljo. Ko opravite s pršicami, si verjetno ne želite drugih nečistoč na svoji postelji, v katero ležete sveže oprhani.

Čez dan se na oblačilih naberejo bakterije in virusi, ki jih poberete na avtobusu, v pisarni, restavraciji … Če jih prenesete na obraz, lahko celo zbolite. V spanju bi se to zagotovo zgodilo, zato raje ne tvegajte. Postavite pravilo, da ste v postelji lahko le v pižami in oprhani. Lahko si omislite tudi pregrinjalo, ki bo varovalo posteljnino.

Ne menjate prevleke na blazini

Ali na obrazu opažate nepojasnjene izbruhe aken? Ali pa razdraženo kožo, zamašene pore? Za vse to je lahko kriva prevleka za blazino. Zlasti če jo menjate tako redko kot preostalo posteljnino.

Prevleko za blazino bi morali zamenjati najmanj enkrat tedensko, še bolje na tri dni. Če imate zelo občutljivo kožo, menjajte na dva dni. Nekateri čez blazino pogrnejo bombažno čisto majico, kar je dober trik tudi, ko greste na potovanja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.