Jesen je čas, da (ponovno) vzpostavite zdrave navade

Magazin 20. Sep 202216:15
jesen
Profimedia

Kot kaže, je poletja zdaj res konec in prav je, da poskrbite zase, preden vas ujame kak prehlad. Ponovno vzpostavite zdravo rutino.

Jesen je čas za nove začetke, zato jo izkoristite tudi za začetek nove (ali stare) zdrave rutine. Prvi korak lahko naredite kar takoj in najprej počasi ukinite tisto, kar trenutno najbolj spodkopava vaše zdrave navade. Tako boste vedeli, kje začeti.

Potem pa je tu še nekaj nasvetov:

Ne začnite tam, kjer ste končali

Ko ste opravili zadnjo vadbo pred poletjem, ste bili verjetno v dobri pripravljenosti in odlično bi bilo, če bi lahko tu nadaljevali. Vendar tega nikar ne naredite, če se dva ali tri mesece niste gibali. Priporočljivo ni niti to, da si v enem tednu ”predpišete” 4 vadbe, da bi hitreje napredovali. Velika želja po napredku vas bo pripeljala le do poškodb in izčrpanosti, saj telo ne bo dolgo sledilo temu tempu.

Potrebno bo nekaj potrpežljivosti, da se postopoma spet spravite v formo, ki ste jo imeli pred poletjem.

Kaj bo za kosilo?

Jesen je lahko precej naporna, saj se začne šola, v službi vas morda čaka novo obdobje, začnejo se tudi druge obveznosti. Zato marsikdaj zmanjka časa za kuhanje, kar pomeni, da trpi vaša uravnotežena prehrana. To boste morali spremeniti, saj bodo zdrave navade sicer zaman.

Za začetek bo najbolje, da si v tednu vzamete en dan, ko boste skuhali kaj vnaprej (juhe, omake, jedi na žlico …). Ko bo dan stresen in boste hoteli naročiti pico, raje pogrejte tisto zelenjavno juho, ki vas bo pogrela in zares nahranila telo. Potem pa boste postopoma na urniku našli tudi čas za kuhanje, ko spet uvedete vse obveznosti in se privadite na novo rutino.

Večkrat se raztegnite in sprehodite

Če še niste usvojili te zdrave navade, bi jo morali čim prej. Ne dovolite, da bi vam večurno sedenje spet prineslo kopico zdravstvenih težav, vključno z bolečinami v hrbtu. Tudi med delom si vzemite 3 minute za raztezanje, večkrat vstanite in se malce sprehodite. Lahko si nastavite opomnike za vsako uro, to ponujajo tudi številne aplikacije za podporo zdravega življenja.

Ni več poletje, toda vseeno potrebujete tekočino

Poleti se večkrat spomnimo, da potrebujemo tekočino, saj je vroče in se več potimo. A redno hidracijo potrebujete tudi, ko se zunaj shladi, čeprav te potrebe ne opazite. Tudi za to si lahko nastavite opomnike, pomagalo pa bo tudi, če si omislite lepo steklenico, ki jo boste lahko vzeli s seboj. Naj bo to čaj ali voda, vedno imejte pri roki nekaj tekočine.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.