K sosedom v jamske bazene, ki jih ne boste našli drugod na svetu

Magazin 09. Okt 202310:05
Kopališče
PROFIMEDIA

Sosednja Madžarska je svetovno znana po svojih termah. Prav poseben biser pa se skriva v mestu Miskolc na severovzhodu države. Ga poznate? Pokukajte v očarljiv jamski labirint s toplo vodo.

Miskolc je eno najlepših mestec na severovzhodu Madžarske, ki leži v dolini reke Sajo. Najdemo ga na obronkih gorovja Avas, ki je del apnenčaste planote Bükk, piše hrvaški portal Punkufer.

Miskolc
Miskolc, madžarsko mesto, ki leži 185 kilometrov severovzhodno od Budimpešte (Foto: PROFIMEDIA)

Jame, ki so bile poseljene že v prazgodovini, so Madžari izkoristili za izjemno priljubljeno kopališče, ki je odprto tako poleti kot pozimi. Čarobno jamsko kopališče je eden ključnih razlogov, ki mnoge turiste privablja v mesto na severovzhodu države. Od mesta Miskolc do kopališča boste z avtom potrebovali petnajst minut, iz prestolnice pa malo dlje, saj boste morali prevoziti približno 185 kilometrov.

Na nekoliko daljšo vožnjo pa boste pozabili takoj, ko boste zaplavali v labirintu več sto let starih naravnih jamskih rovov. Na pravem popotovanju skozi rove se ustavite ob curkih vode in se prepustite prijetni masaži potoka divje vode.

Temperatura vode se giba med 29 in 32 stopinj Celzija, za čarobno vzdušje pa poskrbi čarobna osvetlitev. Obiščete lahko tudi zunanji bazen, ki je odprt zgolj v poletni sezoni, še pišejo na spletnem portalu Punkufer.

Osvetljeni rovi v kopališču. Osvetljeni rovi v kopališču.
PROFIMEDIA
Rovi v kopališču Rovi v kopališču
PROFIMEDIA

Če želite uživati v mirnem in intimnem vzdušju očarljivega jamskega labirinta, vam svetujemo, da se tja odpravite zgodaj zjutraj, ko je gneča najmanjša. Kopališče je sicer odprto vsak dan od 9. do 18. ure.

Vas je zamikalo, da bi obiskali prikupno mesto? Predlagamo vam, da premislite o nakupu turistične kartice Miskolc Pass. Kartica, ki jo lahko enostavno pridobite na internetu, omogoča brezplačen vstop v priljubljeno jamsko kopališče in nekaj drugih atrakcij, brezplačen javni prevoz in popuste v restavracijah. Cena kartice, ki se giba med 15,50 in 36 evri, je odvisna od dolžine vašega obiska. Izbirate lahko med 24, 48, 72 ali 120 urami.

Notranjost kopališča
PROFIMEDIA

S to turistično kartico lahko v jamskem kopališču plavate štiri ure, za dnevno karto za odrasle pa boste sicer odšteli približno 18 evrov.

V neposredni bližini kopališča sta tudi park in reka, kjer lahko zaplujete s čolnom ali pedalinom ali pa se zgolj odpravite na sproščujoč sprehod. Ne ustrašite se razigranih veveric, ki vam bodo zagotovo popestrile sprehod.

Park v Miskolcu.
PROFIMEDIA