Kaj bi se zgodilo, če kave ne bi pili vsak dan?

Magazin 16. Jun 202211:30
kava
Profimedia

Kava je del jutranje rutine in nekateri celo prisegajo, da brez skodelice (ali dveh) te tekočine ne morejo preživeti dneva. Toda koliko kave je pravzaprav priporočljivo spiti?

Pijete kavo? Če je vaš odgovor da brez pomisleka, potem morate ugotoviti, koliko kofeina dnevno si lahko privoščite.

Preden se lotimo glavnega vprašanja, morate poznati nekaj dobrih in slabih posledic pitja kave.

Slabe posledice pitja kave:

– Predvsem velike količine kave lahko na vas vplivajo ravno obratno – namesto da bi dobili zagon nove energije, postanete živčni, nemirni in anksiozni.

– Kofein stimulira sproščanje adrenalina, posledično pa imate zaradi tega lahko težave s spanjem, glavobole, se počutite slabše kot prej …

– Če se želite kdaj prebuditi tudi brez kave, ste se morda ujeli v past. Telo se bo hitro privadilo prebujanja z dozo kofeina, zato boste ob dnevih, ko bi radi vstali brez kave, delovali slabše. Čez dan se ne boste mogli otresti zaspanosti in nazadnje boste privolili v še eno skodelico kave.

Dobre posledice pitja kave:

– Skodelica kave lahko poskrbi, da se boste med vadbo bolje odrezali in lahko dali vse od sebe.

– Antioksidanti v kavi poskrbijo za proste radikale – nestabilne molekule, ki v telesu povzročajo škodo.

– Prav zaradi pitja kave se zjutraj morda bolje zberete in ste pripravljani na soočanje s stresnimi situacijami. K temu pripomorejo že manjše količine kofeina, zato povsem zadostuje ena skodelica kave. Prav tako bosta boljša reakcijski čas in odzivnost možganov.

– Antioksidanti lahko zmanjšajo oksidativni stres, ki vpliva na utripanje srca.

Zdaj pa k vprašanju: lahko kavo pijemo vsak dan?

Če ste opazili, da kofein dobro vpliva na vas in na vašem počutju pusti več dobrih posledic kot slabih, ni razloga, da si skodelice kave ne bi privoščili vsak dan. Prepričajte pa se, da kava ne poslabša morebitnih zdravstvenih stanj. Vredno je paziti tudi, da kavo uživate pretežno v dopoldanskem času in s tem poskrbite za kakovosten nočni spanec.

Kot pri vsem je tudi pri kavi potrebna zmernost. Hitro lahko pretiravamo, zato opazujte svoje telo in ugotovite, koliko kave vam ustreza. To mejo upoštevajte, morda občutite tudi katero od dobrih posledic.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.