Kaj je skrivnost zmagovalnega slovenskega krofa?

Magazin 07. Feb 202414:57 1 komentar
zmagovalni krof
Foto: osebni arhiv/LEA STERLE

Lea Sterle in Stela Špoljar sta pometli s konkurenco. Letos sta namreč ustvarili kar dva zmagovalna krofa. Čeprav recepta za idealen krof nista izdali, sta nam zaupali vsaj dve posebni sestavini, ki ne smeta manjkati.

Zmagovalec tekmovanja naj krof Slovenije 2024 je tako v kategoriji klasičnih krofov kot v kategoriji inovativnih krofov postal krof Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana – smer slaščičarstvo. Kreatorki obeh sta Lea Sterle in Stela Špoljar, nekdanji dijakinji BIC Ljubljana, sedaj pa mentorici mlajšim generacijam dijakov.

Kot je za N1 pojasnila Lea Sterle, sta se pri ustvarjanju obeh krofov izogibali pretiranemu eksperimentiranju in se na podlagi zaupanja v lastno znanje raje prepustili delu. “Pri klasičnem krofu sva sicer najprej dodajali različne sestavine, ki jih naše stare mame včasih niso uporabljale, vendar to ni dalo želenega rezultata. Nato sva se odločili za čisto klasiko, kot so krofe cvrle že naše stare mame, in je uspelo,” z zadovoljstvom razlaga.

Pogled izven okvirov za najinovativnejši krof

Nekoliko drugače je bilo pri inovativnem krofu, kjer sta razmišljanje spustili izven okvirov. Tako sta prišli do dveh kombinacij, eno z vinom in eno s pivom. “Na koncu sva se odločili za pivo, ker nama je bil okus bolj všeč. Ob tem sva se odločili tudi za drugačno postavitev in krof postavili pokonci,” je dejala. Po njenem prepričanju je bila za zmago odločilna pivova meringa v kombinaciji s slivovo marmelado. “Kombinacija nama je res uspela. Testo pri inovativnem krofu pa je enako kot pri klasičnem, le da je z dodatkom piva,” je še pojasnila.

In kakšen je recept za zmagovalne krofe? “Podrobnosti recepta žal ne deliva,” je glede natančne recepture ostala skrivnostna Lea Sterle. Nam je pa zaupala, kaj pri idealnem krofu ne sme manjkati. “Ljubezen in vztrajnost,” je delila posebni sestavini.

Sicer pa je razkrila, da že kujejo načrte, kako se organizirati v prihodnjih dneh, ko bo povpraševanje po zmagovalnih krofih verjetno nekoliko večje.

zmagovalni krof zmagovalni krof
Foto: osebni arhiv/LEA STERLE
zmagovalni krof zmagovalni krof
Foto: osebni arhiv/LEA STERLE
zmagovalni krof zmagovalni krof
Foto: osebni arhiv/LEA STERLE
zmagovalni krof zmagovalni krof
Foto: osebni arhiv/LEA STERLE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje