Razbita združba je bila dobro organizirana s skrajno samozaščitnim delovanjem

Črna kronika 07. Feb 202411:49 > 14:04 10 komentarjev

Kriminalisti so predstavili podrobnosti v povezavi z dlje trajajočo kriminalistično preiskavo, s katero so razbili organizirano združbo, osumljeno proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. "Njeni člani so bili dobro organizirani z natančno hierarhično razdeljenimi vlogami," je dejal vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije Damjan Apollonio.

Po vsej Sloveniji so kriminalisti pretekli teden izvedli približno 250 hišnih preiskav, ki so potekale v sklopu zaključka preiskave, s katero so razbili mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z drogo in naj bi jo vodil Kristijan Kamenik. V sklopu preiskave so policisti prejšnji teden na osnovni šoli v Logatcu med poukom aretirali tudi tamkajšnjo učiteljico.

Vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije GPU Damjan Apollonio je pojasnil, da so bili člani kriminalne združbe dobro organizirani z natančno hierarhično razdeljenimi vlogami. “Za izvrševanje kaznivih dejanj so uporabljali kriptirana komunikacijska sredstva ter pokazali izjemno iznajdljivost in previdnost, kar je od preiskovalcev zahtevalo še dodatno angažiranost ter kontinuirano in intenzivno spremljanje načina preprodaje drog,” je dejal Apollonio.

Dodal je, da je v zaključni akciji sodelovalo približno 250 kriminalistov in policistov, ki so izvajali aretacije in hišne preiskave na območju Maribora, Murske Sobote, Celja, Ljubljane in Kopra. Poudaril je, da uspešna preiskava potrjuje, da slovenska policija uporablja moderne pristope ter sledi in se odziva trendom spreminjanja organizirane kriminalitete. Kriminalne združbe vse bolj uporabljajo nove trende in sofisticirane metode. “Prav kriptirani komunikacijski kanali so eno njihovih ključnih orodij pri izvrševanju kaznivih dejanj,” je dejal Apollonio.

Slovenska policija je po njegovih besedah v zadnjih letih uspešno zaključila več mednarodnih kriminalnih preiskav, v katerih so storilci uporabljali prav tovrstno komunikacijo in temni splet. “Policija se sooča z novim načinom anonimnosti vseh udeležencev in je delo zaradi tega oteženo. Trenutna procesna kazenska zakonodaja je toga in ni več primerna za preiskovanje in dokazovanje najhujših oblik organizirane kriminalitete,” je Apollonio opozoril na zastarelo zakonodajo. Navedel je še podatek, da organizirane združbe vsako leto z ilegalnimi dejavnostmi zaslužijo približno 140 milijard evrov, prav preprodaja drog pa je še vedno ena ključnih dejavnosti. Združbe ilegalna sredstva nato vlagajo v legalne posle, tudi s preiskavami teh poslov pa se policija zadnja leta ukvarja vse pogosteje. Za uspešno zaključeno preiskavo so po besedah Apollonia zaslužni vztrajni, strokovni in požrtvovalni kriminalisti in policisti ter dobro sodelovanje s tujimi varnostnimi organi.

Zasegli večje količine drog, orožja in gotovine

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Stanko Vidovič je povedal, da je kriminalistična preiskava zoper kriminalno združbo trajala več let. Združba ni bila klasične piramidne oblike, ampak so se vloge izmenjevale. Prve aktivnosti v sklopu preiskave so bile izvedene v letu 2020, ko so mariborski policisti pridobili podatke, da naj bi se 43- in 48-letna moška iz okolice Ptuja ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog. Eden od njiju je bil zaradi posedovanja večje količine kokaina istega leta že obravnavan in obsojen tudi v tujini.

Kot je dodal Vidovič, je policija začela izvajati prikrite preiskovalne ukrepe. V sklopu preiskave pa jim je uspelo identificirati 22 z združbo povezanih oseb, starih med 29 in 51 let – 12 od teh je policija v zadnjih letih že obravnavala. Policisti so v preiskavi, ki jo je vodilo specializirano državno tožilstvo, ugotovili, da sta osumljenca s Ptuja preprodajala kokain in konopljo, ki sta jo sprva kupovala od 50-letnega državljana Albanije z začasnim prebivališčem v Italiji in Avstriji, nato pa od 39-letnega moškega iz Maribora.

Foto: Denis Sadiković/N1

“Kokain, amfetamin in konopljo sta v nadaljevanju nabavljala v Ljubljani, pri tem pa sodelovala z več drugimi člani združbe. Dva od članov združbe iz Ljubljane sta večje količine kokaina in amfetamina dostavljala preprodajalcem iz Štajerske, Pomurja, Gorenjske, Notranjske in Primorske. Večje količine kokaina za nadaljnjo prodajo sta kupovala tudi pri 51-letnem moškem iz Slovenske Bistrice. V Ljubljani pa sta drogo prevzemali in na Štajersko dostavljali tudi 29- in 42-letna ženska. Ena od njiju je drogo na Ptuju preprodajala tudi končnim odjemalcem,” je še pojasnil Vidovič. Potrdil je, da so nekatere aktivnosti potekale tudi v enem izmed vzgojno izobraževalnih zavodov. V tem so našli predmete pomembne za nadaljnji postopek, v zavodu pa niso zasegli prepovedanih drog.

Med preiskavo in v zaključni akciji so policisti in kriminalisti zasegli večje količine kokaina (okoli 6 kilogramov), amfetamina (okoli 6 kilogramov), droge MDMA (nekaj gramov), konoplje (126 sadik in 10 kilogramov posušene konoplje), nedovoljenih snovi v športu, orožja, nabojev, skoraj 50 tisoč evrov gotovine in elektronske naprave. Odkrili so tudi tri prirejene prostore za gojenje konoplje. S prodajo zaseženo droge na trgu bi lahko združba pridobila za približno 650 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Na podlagi pridobljenih dokazov je 22 osumljencev v zadnjih treh letih izvedlo najmanj 44 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo. Za omenjena kazniva dejanja je predpisana kazen od enega do desetih let zapora. “Ker pa so bila dejanja izvedena v sklopu hudodelske združbe, je razpon predpisane kazni od 5 do 15 let zapora,” je pojasnil Vidovič. Šest osumljencev je bilo privedenih pred preiskovalnega sodnika. Ta je za vse odredil pripor.

Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu (Foto: POLICIJSKA UPRAVA MARIBOR)
Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu (Foto: POLICIJSKA UPRAVA MARIBOR)
Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu (Foto: POLICIJSKA UPRAVA MARIBOR)
Zasežene prepovedane droge in nedovoljene snovi v športu (Foto: POLICIJSKA UPRAVA MARIBOR)

Osumljenci so delovali skrajno samozaščitno

Okrožni državni tožilec in vodja Oddelka za splošno kazenske zadeve na Specializiranem državnem tožilstvu Izidor Rojs je poudaril, da je pri preiskovanju poseben izziv pomenilo pridobivanje dokazov, saj je združba kazniva dejanja izvajala sofisticirano. “Storilci so uporabljali različne šifrirane aplikacije, ki policiji domala popolnoma onemogočajo prestrezanje vsebine tovrstnih komunikacij. Poleg tega so imeli člani združbe točno določene vloge, hierarhično nadrejeni člani pa so jim odredili, da med seboj ne komunicirajo, prav tako ne z odjemalci na ulici. Šlo je za skrajno samozaščitno ravnanje osumljencev, kar kaže, da so se zavedali svojega ilegalnega početja,” je pojasnil.

Povedal je še, da je bila, poleg odrejenega pripora šestim osumljencem, v ponedeljek vložena tudi zahteva za preiskavo zoper 18 osumljencev, nadaljujejo se tudi predkazenski postopki. “Med osumljenimi je tudi več t. i. specialnih povratnikov. Kar pomeni, da ne gre le za osebe, ki so znane organom pregona, temveč so bile v preteklosti tako doma kot v tujini za istovrstna dejanja že obsojene,” je dejal Rojs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje