SD v krizi. Fajon: Danes je zame najtežji trenutek, odkar vodim stranko (VIDEO)

Slovenija 07. Feb 202413:55 > 14:24 25 komentarjev

Predsednica Socialnih demokratov in podpredsednica vlade Tanja Fajon je poudarila, da v luči afere sodna stavba ne bo pristajala na blatenje članstva SD. Stranka, ki se je znašla v vrtincu kritik in obtožb, je v zadnjih tednih pod hudim pritiskom. "Danes je verjetno najtežji trenutek, odkar vodim stranko," je dejala Fajon. Zvečer se bo predsednica SD skupaj z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom udeležila sestanka s predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrom za finance Klemnom Boštjančičem. Fajon, ki je potrdila, da je zaupanje v koaliciji načeto, pričakuje, da se bodo na sestanku iskreno pogovorili o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.

Za stranko Socialnih demokratov (SD) je nekaj burnih političnih tednov. Po izbruhu afere sodna stavba na Litijski cesti je predsedstvo SD prejšnji teden zaradi objektivne odgovornosti pri domnevno sporni nabavi razpadajoče stavbe v višini 7,7 milijona evrov pozvalo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan k odstopu. Švarc Pipan se je na to odzvala z besedami, da kljub enotnemu pozivu predsedstva SD odstopila ne bo in dodala, da pri tej zgodbi ni šlo za malomarnost, temveč za “načrtno, protipravno delovanje,” s prstom pa je pokazala na glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta, češ da se je ta vpletal v delo pravosodnega ministrstva.

Predsednica SD Tanja Fajon se je na odločitev Švarc Pipan, da bo še vztrajala pri ministrskem položaju, odzvala zelo kritično in dejala, da besede Švarc Pipan presegajo vse meje dobrega okusa. “Nad ministričinim kazanjem s prstom na druge, neprevzemanjem odgovornosti, manipuliranjem in tudi laganjem sem globoko razočarana in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena,” je prejšnji teden poudarila Fajon. Kot smo poročali, so Socialni demokrati zaradi “javnega blatenja stranke in strankinega dobrega imena” razmišljali tudi o postopku izključitve Švarc Pipan iz stranke.

Pravosodna ministrica je nato v ponedeljek premierju Robert Golobu vendarle ponudila odstop, ta pa je napovedal, da ga bo sprejel. Včeraj je nato s položaja glavnega tajnika SD odstopil Žibert, ki je to funkcijo zasedel oktobra 2022. Zaradi trenj in krize, v kateri so se znašli Socialni demokrati, so se v preteklih dneh prav tako pojavili pozivi k odstopu celotnega vodstva SD s Tanjo Fajon na čelu.

Dominika Švarc Pipan in Tanja Fajon
Foto: BOBO

“Ne pristajam na blatenje našega članstva”

Fajon je v današnji izjavi poudarila, da je stranka SD vse od nakupa sodne stavbe pod hudim pritiskom. Kot je dejala, letijo obtožbe in kritike, odpirajo se številna vprašanja glede nakupa. Vendar pa so po njenih besedah za preiskavo zadeve zadolženi pristojni organi. “Ta negospodarni nakup terja vrsto odgovorov, ki si jih želim tudi jaz. Vsi tisti, ki so bili politično ali krivdno vpleteni v nakup, verjamem, da bodo tudi odgovarjali,” je povedala Fajon.

Poudarila je, da kot predsednica Socialnih demokratov ne bo pristajala na blatenje svojega članstva, ki po njenih besedah dela trdno in odgovorno. “Takšno blatenje ni na mestu in javno pozivam, da tisti, ki imajo kaj povedati o kom od naših članov, to sporočijo, predvsem pa, da prijavijo za to pristojnim organom,” je dejala. Odstop glavnega tajnika stranke Žiberta je pospremila z besedami, da so se pritiski nanj in na stranko v zadnjem času zelo stopnjevali, zato je prevzel odgovornost. “Prevzel je odgovornost, da razbremeni stranko in na tem mestu se mu zahvaljujem,” je dodala.

Glede afere, v kateri se je konec decembra z nakupom razpadajoče stavbe na Litijski cesti v Ljubljani znašla pravosodna ministrica, je predsednica Fajon dejala, da niti stranka niti predsednik vlade in še manj pravosodna ministrica niso pristojni za to, da raziskujejo in iščejo krivdno odgovornost. To delo bodo opravili pristojni organi.

Zaupanje v koaliciji je načeto

Sicer pa se bo Fajon zvečer srečala s premierjem Golobom. Poleg njiju bosta na sestanku navzoča še minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaža Hana in minister za finance iz kvote Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič. Fajon napoveduje, da se bodo pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. “Pričakujem, da se bomo iskreno pogovorili o tem, ali imamo zaupanje, da še naprej sodelujemo v vladni koaliciji, ali smo zavezani k temu, da izpolnjujemo koalicijske prioritete in kako to zaupanje med nami okrepiti,” je izpostavila predsednica Socialnih demokratov. Potrdila je, da je zaupanje v koaliciji načeto.

Spomnimo, da je SD predvsem vznemirilo, ker predsednik vlade Golob ni prisluhnil njihovemu pozivu, naj ministrico Švarc Pipan nemudoma razreši. O odnosih v koaliciji bodo Socialni demokrati spregovorili tudi na ponedeljkovi konferenci, kot smo poročali, pa je bilo na torkovem srečanju predstavnikom lokalnih odborov SD slišati kar nekaj razmišljanj, naj stranka razmisli o nadaljnjem vztrajanju v koaliciji. Ocenjevali so, da je odnos Gibanja Svoboda in premierja Goloba do nje neprimeren in da SD celo uničujeta.

Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.
Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na pozive naj vodstvo SD s Tanjo Fajon na čelu odstopi, ki v zadnjih dneh niso osamljeni, predsednica Socialnih demokratov odgovarja, da mora stranko voditi tudi v težkih časih in ne le takrat, ko ji gre dobro. “Priznam, da je danes verjetno najtežji trenutek, odkar vodim stranko,” je dejala in dodala, da mora vodstvo ravnati odgovorno. V sebi ne vidi osebe, ki bi vzela rešilni jopič in skočila z barke, ko se ta potaplja.

Po besedah Fajon je največja odgovornost vodstva stranke, da zaradi članstva najde pravo pot naprej in povrne zaupanje SD. “Ne želim metati težav pod preprogo. Sem oseba, ki se iskreno pogovarja, in pričakujem, bo takšen tudi pogovor na ponedeljkovi konferenci,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje