Spopad v parlamentu: ministrica Švarc Pipan poslancu Predniku zagrozila s tožbo

Slovenija 07. Feb 202413:36 67 komentarjev
Švarc Pipan Prednik
Dominika Švarc Pipan in Jani Prednik (Foto: Zajem zaslona/RTV)

Na seji komisije za nadzor javnih financ, kjer je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pojasnjevala podrobnosti spornega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, se je zaiskrilo med pravosodno ministrico in vodjo poslancev SD Janijem Prednikom. Ta je Švarc Pipan dejal, da je ena od glavnih osumljenk pri izpeljavi spornega posla in da je sedaj spregledala kot Esmeralda, ministrica pa mu je zaradi "grdih insinuacij" zagrozila s tožbo. Komisija predlaga revizijo računskega sodišča in nadzor proračunske inšpekcije ministrstva za finance. Ministrica Dominika Švarc Pipan kot najverjetnejši scenarij vidi, da bo ministrstvo stavbo obdržalo, kaj bo v njej, pa še ugotavljajo.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ (KNJF) pojasnjevala podrobnosti spornega nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov.

Zahtevo za sklic nujne seje komisije je podala NSi, glavni očitki pa so, da je bil nakup stavbe izpeljan brez cenitve, v pogodbi po načelu videno-kupljeno, ki je sestavljena na treh straneh, pa je protikorupcijska klavzula edina varovalka, ki ščiti državo.

Afera sodna stavba je kasneje dobila širše politične razsežnosti, začele so se kazati tudi razpoke znotraj koalicijskih partneric Gibanje Svoboda in SD. Premier Golob namreč ni sledil odločitvi predsedstva SD, ki je minuli teden Dominiko Švarc Pipan pozvalo k odstopu. Šele po dobrem tednu je Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila odstop s položaja.

Poudarila je, da je sama sprejela objektivno odgovornost in premierju ponudila odstop. Kot je dejala, je odgovornost sprejela malce pozno, ampak je v tem času želela na ministrstvu raziskati vse sume nepravilnosti pri pripravi posla in vplivu zunanjih interesov na njegovo izpeljavo.

Foto: Borut Živulović/Bobo

“Nisem preiskovalka, kot se v javnosti navaja, ampak sem kot ministrica dolžna preveriti sume nepravilnosti. Če naletim na indice, da bi lahko šlo za nepravilnosti, sem dolžna sume z dokazi predati organom pregona,” je dejala Švarc Pipan in dodala, da je morala poskrbeti za zavarovanje dokazov do prihoda kriminalistov.

Poudarila je še, da so nekateri skušali prikriti nepravilnosti znotraj uradniškega aparata na ministrstvu, kjer so posel vodili, kot se skušajo prikriti sledi zunanjih vplivov. Pri tem je prst ponovno uperila proti dosedanjemu glavnemu tajniku SD Klemnu Žibertu.

“Na te indice sem naletela in čutila sem se dolžno, da se dokazi ne uničijo oziroma prikrijejo. V postopku sem še ugotovila številne nepravilnosti, nekatere tudi že preiskujejo kriminalisti. Pojavljajo se tudi sumi pritiskov, šikaniranja, mobinga in prekoračitve pooblastil,” je dejala ministrica za pravosodje.

Omenila je vpliv nekdanjega generalnega sekretarja na ministrstvu Uroša Gojkoviča in vodje službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka, ki sta zaposlenim uradnicam na ministrstvu prepovedala oziroma preprečevala komunikacijo s pravosodno ministrico.

“Po mojem mnenju jaz, kot ministrica za pravosodje, finančni minister in predsednik vlade nismo bili nevedne stranke, kvečjemu smo bili zavedene stranke,” je dejala Dominika Švarc Pipan.

Prednik: Ministrica je po letu in pol spregledala kot Esmeralda

A navedbe ministrice za pravosodje niso prepričale njenega strankarskega kolega Janija Prednika, ki je sicer vodja poslancev SD. Dejal je, da se kot član SD, katere članica je tudi Švarc Pipan, zaradi afere sodna stavba počuti neprijetno. Ob tem je dodal, da se ministrica v tej zgodbi prikazuje kot pozitiven lik, čeprav je podpisala pogodbo, na katero pada sum korupcije.

“Zdi se mi, da je ministrica za pravosodje kot Esmeralda, ki je po letu in pol na ministrstvu končno spregledala. Ne vem, ali je prej sploh ni bilo na ministrstvu. Vsi imamo ničelno toleranco do korupcije, verjamem, da tudi ministrica. Dejstvo pa je, da se s prstom kaže vse povprek, kdo je kriv,” je dejal Prednik.

Poudaril je, da sam ne pozna nobene države na svetu, v kateri bi minister, ki je podpisnik pogodbe, na katero pada sum korupcije, sam preiskoval posel. “Upam, da se zavedate, da ste ena od glavnih osumljenk glede kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev v tem primeru,” je bil oster Jani Prednik. Zdi se mu čudno, da minister sam preiskuje podrobnosti tega posla, saj so v stranki zavzeli stališče, da ga morajo pregledati neodvisni organi.

Ministrico Dominiko Švarc Pipan je obtožil hude malomarnosti, saj je po njegovem mnenju očitno, da sama ni prebrala pogodbe in dokumentacije. Prednik je dodal, da razume, da želi Švarc Pipan ugotoviti in prekiniti sporne prakse pri podobnih poslih v prihodnje, vendar obžaluje, da to skrbnost pravosodna ministrica kaže šele danes, pred tem pa je ni bilo mogoče zaznati. O njenih navedbah o izvajanju pritiskov in šikaniranja pa je vodja poslancev SD dejal, da bi jih, če je do njih prišlo, morala prijaviti pristojnim organom.

Prednik je Švarc Pipan pozval, naj konkretno predstavi dejstva, kako naj bi glavni tajnik SD Klemen Žibert vplival nanjo pri podpisu sporne pogodbe.

Švarc Pipan: Obrekovanje in žaljive obdolžitve so očitno modus operandi SD

Dominika Švarc Pipan je Prednikove navedbe označila kot grde insinuacije, še posebej je bila kritična do njegovih navedb, da je sama ena od glavnih osumljenk v kriminalistični preiskavi. “Od kod Janiju Predniku takšne informacije? Če jih ima, je to zelo problematično. Kot je znano meni, trenutno šele poteka zbiranje informacij, predkazenski postopek pa še ne. Statusa osumljenke nimam,” je poudarila ministrica za pravosodje. Dodala je, da bo na Prednikove insinuacije odgovorila s tožbo. Po njenem mnenju so obrekovanja in žaljive obdolžitve očitno modus operandi njene matične stranke SD, ki ji je, tako Švarc Pipan, skušala zapreti usta in jo odstraniti s kraja zločina.

Na Prednikovo vprašanje o vlogi Klemna Žiberta pa je Dominika Švarc Pipan odgovorila, da je Žibert s SMS-sporočilom sam razkril svojo vlogo pri nakupu stavbe na Litijski cesti. “Očitno je bila pri nekaterih ljudeh zelo velika napetost, da moram čim prej zagotoviti sredstva za nakup. Ali je v tem primeru šlo za pritisk, prepuščam vam, ampak očitno je on to storil brez zakonskih pooblastil in prek meje svojih pristojnosti, ki jih ima kot glavni tajnik stranke,” je poudarila Švarc Pipan.

KNJF s sklepi predlaga revizijo računskega sodišča

Člani odbora so po več kot triurni razpravi sprejeli sklepe, s katerimi računskemu sodišču predlagajo revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja pri nakupu omenjene stavbe, sektorju proračunske inšpekcije ministrstva za finance pa priporočajo nadzor nad porabo sredstev iz državnega proračuna pri sklenitvi omenjene pogodbe.

Ministrstvo za javno upravo pa je komisija pozvala, da v 15 dneh posreduje analizo s podatki o deležu pravnih poslov nad vrednostjo milijon evrov, v katerih je bila pred pridobitvijo nepremičnega premoženja države opravljena cenitev premoženja, in sicer v mandatu vlade Roberta Goloba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje