Kaj poleg novega leta danes praznuje največ Slovencev?

Magazin 01. Jan 202411:50 0 komentarjev
torta, šampanjec, sveče, obletnica, rojstni dan
Foto: PROFIMEDIA

1. januar je za marsikaterega Slovenca dvojni praznik, saj poleg novega leta praznujejo še rojstni dan. Pravzaprav je to dan v letu, na katerega ima rojstni dan največ Slovencev.

Na 1. januar ima rojstni dan več prebivalcev Slovenije kot na katerikoli drug dan v letu, piše na spletnih straneh Statističnega urada (SURS).

Po njihovih podatkih je takih 7.690 Slovenk in Slovencev. Je pa zanimivo, da ima le dan prej, na silvestrovo, rojstni dan skoraj najmanj prebivalcev Slovenije, 4.900. Najmanj Slovencev je namreč rojenih na 29. februarja, ki se pojavi le ob prestopnem letu. Takšnih je 1.329. Letošnje leto, ki je tudi prestopno, se bo število “smolčkov”, kot ljubkovalno imenujemo takšne ljudi, verjetno malce povečalo.

Zakaj ima 1. januarja rojstni dan toliko Slovencev?

Statistični urad na spletnih straneh pojasnjuje, da je to posledica navade iz časa, ko so se otroci večinoma rojevali doma. Številni starši otrok, ki so se rodili na zadnji dan (ali zadnje dni) v letu, so namreč pri prijavi rojstva navedli kot datum otrokovega rojstva 1. januar, piše SURS.

Tako naj bi ravnali zato, ker so s tem otroka formalno “pomladili” za eno leto in ga zato lahko dlje časa zadržali doma, saj je začel hoditi v šolo leto pozneje. Predvsem je bilo to pomembno za fante, ker so šli tako lahko leto pozneje k vojakom, ker je bilo včasih služenje vojaškega roka obvezno za vse moške. Tako so na 1. januar prepisali veliko otrok, ki so se v resnici rodili 31. decembra, kar pojasnjuje, zakaj uradno na ta dan praznuje tako malo Slovencev.

Po letu 1970, ko se je že 96 odstotkov otrok rodilo v porodnišnici in se je s tem možnost prijave nepravega datuma rojstva zelo zmanjšala, sta se števili prebivalcev, rojenih na 1. januar in 31. december, približno izenačili.

Umetno prestavljanje datuma rojstva, predvsem dečkov, na 1. januar, pa je imelo še eno posledico: navidezno je porušilo naravno številčno razmerje med spoloma. Biološko se namreč rodi skoraj vedno nekaj več dečkov kot deklic; v nekaterih letih pa se je v decembru po uradno prikazanih podatkih rodilo več deklic, čeprav se jih v resnici ni, še pojasnjujejo na SURS.

V prihodnje se bo verjetno število Slovencev, ki imajo rojstni dan 1. januarja, zmanjšalo, povečalo pa število tistih, ki ga praznujejo dan prej, razmerje med spoloma pa vrnilo k dejanskemu razmerju.

Veliko Slovencev je bilo spočetih v veselem decembru

Če pogledamo tabelo rojstnih dni Slovencev, objavljeno na spletni strani SURS, lahko opazimo, da ima veliko Slovencev rojstni dan prav na prvi dan v mesecu.

To velja skoraj za vse mesece, razen november in december. Izstopa pa tudi druga polovica septembra. Če to dejstvo povežemo s tem, da poprečna nosečnost traja približno 9 mesecev, lahko sklepamo, da je bilo veliko Slovencev bila spočetih v veselem decembru ali v dneh okoli božiča in novega leta. To morda tudi pojasnjuje, zakaj je drugi najpogostejši rojstni dan Slovencev 1. oktober.

In videti je, da Slovenci pri tem nismo izjema, saj tudi po svetu največ ljudi praznuje rojstni dan septembra – najpogostejši rojstni dan na svetu je sicer 9. september, sledijo pa mu 19., 12., 17., 10., 20., 15., 16. in 18. september, o čemer smo že pisali.

Seveda vsem “prvojanuarcem” ali “novoletnikom” za rojstni dan čestitamo tudi mi in jim želimo vse najboljše!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!