Po načelih kitajske medicine: kaj pomeni, če se ponoči pogosto zbujate

Magazin 29. Sep 202310:56 > 30. Sep 2023 12:56 0 komentarjev
spanje
PROFIMEDIA

Če upoštevamo tradicionalno kitajsko medicino, vemo, da ure, ob katerih se običajno zbujamo, veliko povedo o našem počutju – tako fizičnem kot mentalnem. Preverite, kaj pomeni, če se pogosto zbujate med 1. in 3. uro ter med 3. in 5. uro.

Po načelih tradicionalne kitajske medicine naj bi vsakemu telesnemu organu pripadala določena ura oziroma del dneva, ko je njegova energija na vrhuncu, vsak del telesa pa je povezan tudi z določenimi čustvi, poroča spletni portal Sensa.

Če se pogosto zbujate med 1. in 3. uro zjutraj, naj bi to po načelih kitajske medicine pomenilo, da so vaša jetra preobremenjena. Jetra so namreč vsako noč odgovorna za razstrupljanje našega telesa in predelavo čustev.

Morda ste dan prej pojedli nekaj, kar vašemu telesu ni ustrezalo, čezmerno uživali alkohol ali pa v sebi nosite nerazrešeno jezo oziroma veliko stresa in napetosti.

Tudi med 3. in 5. uro bi telo še moralo spati

Če se pogosto zbujate med 3. in 5. uro zjutraj, naj bi to po načelih kitajske medicine nakazovalo na neravnovesje v pljučih oziroma vašem dihanju. Verjetno nekaj ovira vašo sposobnost globokega in pravilnega dihanja, kar se lahko kaže kot piskajoče dihanje, kašelj, astma ali hitro zbolevanje. Po načelih kitajske medicine naj bi to bilo povezano tudi s čustvenimi dejavniki, predvsem žalostjo zaradi soočanja z izgubo oziroma žalovanjem.

Po poročanju spletnega portala Sensa so za vas priporočljive dihalne vaje oziroma druge vaje za sproščanje. Obenem naj bi svoje telo nenehno ohranjali toplo, da pljučem pomagate obnavljati telo s kisikom. Pomembno je tudi, da svoja čustva nekomu zaupate, se s to osebo pogovorite in razmislite, kaj bi vam še lahko pomagalo, da bo vaša čustvena plat ustrezneje podprta.