Kaj se zgodi, če pred spanjem pojeste banano

Magazin 08. Maj 202309:38 2 komentarja
banane
Profimedia

Po noči slabega spanca je človek res na psu. Neprespane noči poleg utrujenosti in slabega počutja za sabo potegnejo tudi zdravstvene posledice, zato je treba čim bolj skrbeti za dober spanec. Med nasveti za miren nočni počitek pa je tudi uživanje banan.

Morda se komu zdi nekoliko nenavadno, da bi zaužita banana pred spanjem človeka ponesla v lepši sen. Ta sadež je namreč bogat z magnezijem, ki igra pomembno vlogo pri spancu.

Kot piše portal Healthline, zadosten vnos magnezija prispeva k povečanemu tvorjenju melatonina. To je hormon, ki se sprošča med spanjem in prispeva k bolj urejenemu ciklusu. Magnezij prav tako zmanjša raven kortizola, ki ga povezujejo s stresom.

K boljšemu spanju pa bo prispeval tudi občutek sitosti, ki ga človek občuti po zaužitju banane. Kot še piše Healthline, so banane bogate tudi s pektinom, ki poveča občutek sitosti. Naš nočni počitek namreč večkrat zmoti občutek lakote, ki pa ga ne smemo potešiti kar s katerokoli hrano.

Če pred spanjem jeste hrano z veliko kompleksnimi ogljikovimi hidrati ali sladkorji, bodo ti povišali raven sladkorja v krvi. To pa vam ne bo pustilo spati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje