Kaj se zgodi, če si vsak dan privoščite sladoled?

Magazin 02. Jul 202314:12 2 komentarja
Sladoled
PROFIMEDIA

Sladoled je sladica, po kateri radi posežemo predvsem v vročih poletnih mesecih, a vsaka stvar, naj bo še tako slastna, je priporočljiva v zmernih količinah. Ameriška nutricionistka je preverila, kaj se zgodi, če si kepico sladoleda privoščimo vsak dan.

Kaj se zgodi, če si vsak dan privoščimo sladoled? Certificirana nutricionistka Erika Jacobson si je zadala sladek izziv ter teden dni dnevno na jedilnik vključila tudi to poletno sladico. Svoja opažanja je zapisala za portal The Healthy.

“Kljub vsej ljubezni do sladoleda mislim, da mi je on ne vrača. V zgodnjih dvajsetih sem namreč ugotovila, da ob določeni količini zaužitega mleka moje telo postane preobčutljivo,” je zapisala ter dodala, da je v vmesnem času našla številne alternative, ki jih njeno telo lažje prebavlja.

Laktozno intolerantnih je sicer vse več ljudi. Kot je zabeleženo v nedavni študiji bostonske otroške bolnišnice, je na mleko preobčutljivih nekje med 30 do 50 milijonov Američanov. “Sladoled lahko negativno vpliva na vašo prebavo, saj sodi med živila z visoko vsebnostjo laktoze,” so zapisali v študiji in dodali, da posamezniki, pri katerih se je razvila intoleranca, ob dnevnem uživanju sladoleda beležijo hude krče, bolečino v trebuhu, drisko in napenjanje.

Simptomi se pojavijo zato, ker osebam v sistemu primanjkuje encima laktaza, s pomočjo katerega organizem v tankem črevesju lažje razgradi laktozo, tj. naravno prisotni sladkor v mleku.

Nutricionistka je med raziskavo v želji, da bi vključila jedilnike številnih ljudi, jedla različne vrste sladoleda z različno vsebnostjo mleka ter si poleg tega privoščila tudi brezmlečni sladoled, ki je narejen na sadni osnovi.

Sladoled
PROFIMEDIA

“Nisem se mogla ustaviti”

Prva stvar, ki si jo je Jacobson zabeležila, je bila nezmožnost nadzora velikosti porcij. “Nisem se mogla ustaviti,” je zapisala in dodala, da je slednje moč pripisati predvsem vsebnosti sladkorja.

“Zavedam se, kako zasvojljiv je sladkor. Glede na spletno stran priljubljenega sladoleda Ben & Jerry’s ta izdelek vsebuje 34 gramov dodanega sladkorja (to je neverjetnih 8,5 čajne žličke), da ne omenjamo 18 gramov maščobe na dve tretjini skodelice. Večina teh maščob je nasičenih maščob, kar morajo upoštevati vsi, ki imajo povečane možnosti za srčne bolezni,” ja zapisala.

S porcijo sladoleda te znamke tako že izpolnite priporočen dnevni vnos nasičenih maščob.

Sladoled
PROFIMEDIA

Kot v nadaljevanju ugotavlja, se je v poznih popoldanskih urah začela počutiti slabo, opazila pa je tudi težave z želodcem. “Bila sem napihnjena in bilo mi je neprijetno,” je zapisala. Simptome pa je pripisala preveliki količini mleka, ki ga je zaužila več dni zapored.

Po nekaj dnevih “sladoledne diete” je nutricionistka ugotovila, da ji po dveh, treh žlicah sladoled enostavno “ne paše več”. “Počutila sem se, kot da sem se dovolj posladkala,” je zapisala Jacobson. Tudi težav z želodcem ni več beležila, a slednje pripisuje predvsem manjšim porcijam.

sladoled
Profimedia

V zadnjih dneh eksperimenta pa je začela uživati sladoled na sadni osnovi. Pri tovrstni dieti je občutek potešene lakote zaznala prej, poleg tega ni imela nikakršnih težav s prebavo ali želodcem.

“Še vedno si lahko vsak dan privoščite sladoled in ohranite linijo, paziti morate le na velikost porcij ter na vnos kalorij in dodanega sladkorja,” je še poudarila v zaključku. Da ta hladna poslastica ne bi pretirano vplivala na ravnovesje krvnega sladkorja, pa še priporoča, da si sladoled privoščite po obroku, ki je vseboval beljakovine, maščobe in vlaknine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje