Kaj se zgodi, če vsak dan uživate mango

Magazin 16. Jun 202405:41 0 komentarjev
mango
Foto: PROFIMEDIA

Za nas še vedno precej eksotičen, a vedno bolj priljubljen sadež je prava zakladnica zdravja in vir dobrega počutja.

Poleg osvežilnega in prijetnega okusa in vonja je mango izjemno zdrav sadež.

Uživate ga lahko samega, svežega, kot dodatek sadnim solatam, jogurtu ali konzerviranega (pri tem pazite na količino sladkorja). Vsakodnevno ali vsaj pogosto uživanje tega za nas še vedno precej eksotičnega sadeža pa prinaša številne koristi za telo in posledično naše počutje.

Mango je bogat z vlakninami in minerali, kot so kalij, magnezij in železo. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, kot so polifenoli in flavonoidi, ki so koristni za srce in znižujejo krvni tlak ter zmanjšujejo verjetnost za bolezni srčno-žilnega sistema.

Med antioksidanti je pomemben tudi vitamin C, ki pomaga imunskemu sistemu odvračati okužbe ali se bojevati proti boleznim.

Vitamin E in karotenoidi (oranžna barvila) pa koristijo očem in njihovi funkciji ter preprečujejo obolenja, kot so mrene ali degeneracija makule oziroma rumene pege – to je del v notranjosti očesa, ki zagotavlja oster vid.

Vlaknine, ki smo jih že omenili, vam bodo pomagale vzdrževati normalen prebavni sistem, saj spodbujajo gibanje črevesja (peristaltiko) in prispevajo k njegovemu zdravju. Mango z jogurtom pa je odličen probiotični napitek, piše spletna stran Daily Star.

Ta omenja tudi, da mango koristi osebam, ki imajo težave s prevelikim izločanjem želodčne kisline, ob uživanju pa se boste morda počutili malce srečnejše, saj je mango odličen vir triptofana, ki je prekurzor (potrebna snov za izdelavo) serotonina, hormona sreče.

Torej, če boste mango uživali vsak dan, boste videti mlajši, bolje se boste počutili, bo pa žal tanjša vaša denarnica, saj okusen mango na slovenskih tržnicah lahko stane krepko čez pet evrov.

O vsem tem govori spodnji video, ki pa ga objavljamo bolj za to, da se tudi vam morda pocedijo sline, kot so se nam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!