Kaj se zgodi s telesom, ko vas zebe?

Magazin 15. Dec 202208:55
ženska
Profimedia

Mraz ni ravno prijatelj telesa, kar hitro izkusite, ko se premalo oblečete. Kaj se takrat zgodi v telesu? Marsikaj, kot boste videli.

Z zimo prideta ne le sneg in praznično vzdušje, ampak tudi mraz. Hitro se zgodi, da oblečete kakšno plast premalo, zato vas začne zebsti. V telesu se takrat zgodi marsikaj, da bi ohranili temperaturo in varčevali s toploto. Ugotovili boste, da ste nekatere odzive že opazili pri sebi:

Drgetate

Eden od odzivov telesa na mraz je drgetanje – tresavica, ki je ne morete zares nadzorovati. Trese se celo telo, tako pa se ustvarja toplota, ki jo je premalo. Drgetati začnete le, če ni dovolj prvi ukrep, ki ga začne telo izvajati, ko stopite na mraz.

Krčenje žil

To se začne dogajati takoj, ko stopite na mraz. Telo skuša ves čas ohranjati isto temperaturo, in ko je zunaj hladno, se v možgane prenesejo signali, da je treba ukrepati. S krčenjem žil po vseh udih telo omeji prenašanje in posledično izgubo toplote iz telesa. Ko to ni dovolj, začnete drgetati.

Tišči vas na stranišče

Ste opazili, da vas vedno, ko vas zebe, tišči na stranišče? Ponovno gre za odziv telesa. Ker se žile skrčijo, se tekočine naberejo v trupu. Telo se želi vsaj dela tekočin znebiti, zato vas tišči na stranišče.

Težje tipkate po telefonu

In težje opravljate vse, kar je povezano z motoriko. Najprej izgubite fino motoriko, zato vam vzame veliko časa, da napišete sporočilo. Kasneje se upočasni celotno telo in čez nekaj časa na mrazu bi lahko imeli težave s premikanjem.

Ne razmišljate razumno

Pri nizki temperaturi možgani in živčni sistem ne morejo pravilno delovati. Posledično lahko naredite kaj, česar drugače ne bi, ker nima smisla. Ljudi, ki so zmrznili, so na primer našli brez oblačil. Zakaj? Možgani so uporabili vse logične rešitve za ogrevanje telesa, ki niso delovale, zato je sistem odpovedal. Začeli so poskušati manj logične stvari, da bi se telo ogrelo.

Lovite sapo

Običajno, ko vdihnete zrak, se ta v nosu navlaži in ogreje, preden pride v pljuča. Pri nekaterih ljudeh, na primer pri astmatikih in v nekaterih primerih tudi, ko je zunaj izjemno mrzlo, pa se zrak ne ogreje, kar povzroči krčenje in oženje pljuč, zato se vam zdi, da komaj pridete do zraka.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.