Kako je bilo, ko je Tina Turner leta 1975 nastopila v Ljubljani (FOTO)

Magazin 25. Maj 202311:57 4 komentarji
Tina Turner, koncert, Hala Tivoli, Ljubljana, 1975
JAKA JERAŠA

Tina Turner je v svojem življenju nastopila na več kot tisoč koncertih. Enega od teh je imela tudi pri nas pred skoraj pol stoletja. Kako je bilo, si poglejte na fotografijah.

V sredo je umrla Tina Turner, ena največjih rockovskih vokalistk in karizmatičnih izvajalk na svetu. Stara je bila 83 let, v svoji dolgi karieri pa je imela več kot tisoč koncertov. Enega tudi v Ljubljani, v ponedeljek, in sicer 15. septembra 1975. “Ni bilo takšne ‘gužve’, kot je na koncertih danes,” se koncerta spominja fotograf Jaka Jeraša.

“Takrat smo bili flower-power generacija, tako da je bilo vse precej umirjeno,” pravi. “Sedeli smo na tleh in tu in tam je kdo vstal in zaplesal.” Tino Turner je seveda poznal, saj je bila že takrat svetovno znana, priznava pa, da ni bil njen velik oboževalec. Na koncert je prišel, ker se je pač nekaj dogajalo. V Ljubljani v tistih časih gostovanja svetovnih zvezd niso bila ravno pogosta. Kakšnih sočnih podrobnosti se sicer ne spomni več, zagotovo pa je Tina bila že takrat na odru “živa eksplozija”, kar je bil njen zaščitni znak in kar kažejo tudi Jeraševe fotografije, ki jih lahko vidite v članku.

Tina Turner
Jaka Jeraša

Jaka Jeraša je takrat delal kot fotoreporter in fotograf. “Takrat smo fotoreporterji lahko fotografirali cel koncert, ne le tri komade,” se spominja. Ena od njegovih fotografij s koncerta Tine in Ikea Turnerja v Hali Tivoli je bila objavljena tudi v publikaciji “World Press Photo 1977”. “Sicer pa s temi fotografijami nisem veliko zaslužil,” pravi Jaka. “Tu in tam sem kakšno prodal svojim prijateljem za pivo,” se smeje.

Tina Turner
Jaka Jeraša

“Jaz sem bil tudi na koncertu in ne boste mi verjeli ko smo pred hotel Lev čakali da pride, sem bil tudi tam in sem ji pomagal priti iz avta! In mi je dala avtogram! Takrat sem imel 16 let in sem bil en mesec pod šokom! Nepozabno! Tina Simply the Best! Ljubim te!” (komentar uporabnika Facebooka o koncertu Tine Turner v Ljubljani)

Tina Turner
Jaka Jeraša

Ob 40. obletnici, leta 2015, pa se je koncerta z zapisom na Facebooku spomnila tudi spletna stran koncerti.net. Vprašali so svoje sledilce, ali se kdo koncerta spominja in javilo se jih je kar nekaj. “Ponosna, da sem bila na koncertu,” je zapisala neka uporabnica, “Nepozabno!” je dodala druga. “Bil je moj prvi pravi koncert,” pa se spominja neki uporabnik.

World Press Photo, Tina Turner, Jaka Jeraša
Ena od fotografij s koncerta Tine in Ikea Turnerja v Hali Tivoli, ki jih je posnel Jaka Jeraša, je bila objavljena tudi v publikaciji “World Press Photo 1977”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje