Umrla je Tina Turner

Kultura 24. Maj 202320:50 8 komentarjev
Tina Turner
Alexandra Beier/REUTERS

V 84. letu starosti je umrla Tina Turner, kraljica rokenrola.

V 84. letu starosti je umrla Tina Turner, ena največjih rockovskih vokalistk in najbolj karizmatičnih izvajalk.

“Tina Turner, ‘kraljica rokenrola’, je po dolgotrajni bolezni umrla na svojem domu blizu Züricha v Švici,” je sporočil njen tiskovni predstavnik.

V zadnjih letih življenja je imela številne zdravstvene težave, med drugim je zbolela za rakom, zadela jo je možganska kap, odpovedale so ji ledvice.

Preberite tudi članek: Kako je bilo, ko je Tina Turner leta 1975 nastopila v Ljubljani (FOTO)

Tina Turner se je rodila leta 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Oče je delal na plantaži bombaža, mati je imela indijanske korenine. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ika Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka.

Zapisana v Guinnessovo knjigo rekordov

Ameriška zvezdnica z več kot 200 milijoni prodanih plošč velja za eno najbolje prodajanih glasbenic. Svojo glasbeno pot je začela leta 1957 s svojim takratnim možem Ikom. Skupaj sta izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. O njunem zakonu je pozneje v avtobiografiji razkrila, da jo je trpinčil. Leta 1976 ga je z otrokoma zapustila. Pobegnila je brez denarja ter na začetku plesala v klubih in hotelih. Nekaj časa je celo prejemala socialno podporo.

Sprva so ji skoraj vse velike glasbene založbe preprečevale, da bi zgradila solistično kariero, a je kljub temu med svojo kariero osvojila osem grammyjev in nanizala uspešnice, kot so Simply The Best, What’s Love Got To Do With It, We Don’t Need Another Hero in Private Dancer.

Preberite tudi članek: Od nasilja do brezpogojne ljubezni: neverjetno življenje Tine Turner

Tina Turner
PROFIMEDIA

Karizmatična pevka je v svoji karieri prejela več kot 160 nagrad, tudi grammyjev. Z nastopom leta 1988 v Riu de Janeiru v Braziliji, ko je privabila 180 tisoč ljudi, pa se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov za “največje občinstvo, kar obstaja”. Revija Rolling Stone jo je umestila na 63. mesto lestvice 100 največjih umetnikov vseh časov in na 17. mesto lestvice 100 največjih pevcev vseh časov. Ima svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Leta 1991 je bila skupaj z Ikom Turnerjem sprejeta v Dvorano slavnih rock’n’rolla.

Uspešna je bila tudi kot igralka. Med drugim je zaigrala v rock muzikalu Tommy (1975), akcijskem filmu Pobesneli Max III. (1985), v katerem je nastopila ob Melu Gibsonu, in v filmu Last Action Hero (1993).

Po njeni avtobiografiji je bil posnet biografski film What’s Love Got to Do with It (1993) v režiji Briana Gibsona.

Tina Turner
PROFIMEDIA

Leta 2008 se je podala na turnejo, ki jo je naslovila Tina!: 50th Anniversary Tour. Z odra se je poslovila leta 2009. Pozneje se je poročila z dolgoletnim spremljevalcem, nemškim založnikom Erwinom Bachom, se odrekla ameriškemu državljanstvu in pridobila državljanstvo Švice, v kateri je s soprogom živela ob Züriškem jezeru.

Ena njenih največjih uspešnic:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje