Kako starševski prepiri vplivajo na otroke?

Magazin 12. Apr 202207:13 > 08:52
Otroci
PROFIMEDIA

Normalno je, da se starši prepirajo, a ta nesoglasja lahko na otroke vplivajo različno. Kaj lahko starši storijo, da bi omejili škodo, povzročeno s prepiri?

To, kar se dogaja doma, vpliva na dolgoročno duševno zdravje in razvoj otrok, težave pa so lahko večje kot odnos med starši in otroki. Odnosi med starši igra veliko vlogo pri otrokovem počutju, saj lahko vpliva na vse, od duševnega zdravja do akademskega uspeha in prihodnjih odnosov.

V večini primerov imajo prepiri malo ali nič negativnih učinkov na otroke, piše BBC. Ko pa starši kričijo in se jezijo, ko se zaradi težav nenehno zapirajo vase ali imajo obdobja, ko se med seboj ne pogovarjajo, pa lahko nastanejo težave.

Britanske in mednarodne raziskave, ki so jih izvajali več desetletij, kažejo, da imajo otroci že od šestega meseca starosti, če so izpostavljeni konfliktom, povečano število srčnih utripov in lahko izločajo več stresnih hormonov. Dojenčki, otroci in mladostniki lahko zaradi hudih ali stalno ponavljajočih se družinskih konfliktov kažejo znake motenega zgodnjega razvoja možganov, motnje spanja, so anksiozni, depresivni, imajo vedenjske motnje in druge resne težave. Podobne učinke opazimo pri otrocih, ki so izpostavljeni stalnim, a manj intenzivnim konfliktom, v primerjavi z otroki, katerih starši konstruktivno razpravljajo o konfliktih ali jih rešujejo.

Vplivi starševskega odnosa na otroke niso vedno takšni, kot bi lahko pričakovali

Ločitev ali ločeno življenje staršev je pogosto obravnavano kot posebno škodljiv in trajen učinek na številne otroke. Toda po novejših informacijah naj bi v nekaterih primerih škodo povzročili prepiri med starši pred ločitvijo, med njo in po njej in ne sama ločitev. Pogoste domneve so, da ima genetika odločilno vlogo, kako se otroci odzovejo na konflikt. Prav tako v ospredje prihajajo prepričanja, da lahko družinski odnosi poslabšajo ali izboljšajo osnovna genetska tveganja za slabo duševno zdravje.

Kot kaže, je kakovost odnosa staršev ključnega pomena, ne glede na to, ali živijo ali ne živijo skupaj, ali so otroci genetsko povezani s starši ali ne, še piše BBC.