Kako lahko tehnika 333 pomaga pomiriti zaskrbljenost

Magazin 14. Sep 202217:30
Anksiozna ženska
Profimedia

Če vas muči zaskrbljenost in ste pogosto nemirni, je to lahko precej izčrpavajoče.

Občutki takšnega nelagodja so lahko povezani s številnimi situacijami v življenju – v trenutno precej nezavidljivem času je lahko tako počutje za marsikoga pravzaprav precej splošno. In v skrajnih primerih takšno stanje pripelje celo do paničnih napadov.

Da bi se takemu stopnjevanju izognili, veliko ljudi uporablja različne tehnike sproščanja in umirjanja – ena izmed bolj neformalnih te vrste je denimo tehnika 333. Gre za tehniko, ki si jo zlahka zapomnite in jo lahko uporabite v vsakem trenutku, ko nekaj v vas sproži občutke nelagodja.

Tehnika se izvaja tako:

Poiskati in identificirati morate

  • 3 stvari, ki jih lahko vidite,
  • 3 stvari, ki jih lahko slišite in
  • 3 stvari, ki se jih morate dotakniti.

Kot razloži strokovnjakinja pri choosingtherapy.com, tehnika povsem preusmeri posameznikovo pozornost – tako, da ga “prisili”, da se osredotoči na svoja čutila. Na ta način se sredi simptomov tesnobe, vključno z vsiljenimi mislimi, ponovno povežete s svojim telesom.

Kot pojasni, lahko osredotočanje na 3 stvari, ki jih vidite, pomaga, da se zaveste okolice. Pri tem ne gre za objekte, ki jih želite videti, temveč se morate osredotočiti na svet, ki vas obkroža. To naj bi pomagalo misli umakniti od tistih v vaši glavi, ki povzročajo stres.

Ko iščete 3 stvari oziroma zvoke, ki jih lahko slišite, se prav tako povsem osredotočite na okolico, in tako “pobegnete” vsiljenim mislim. To so lahko tudi manj očitni zvoki, ki jih komaj slišite v daljavi.

Za konec poiščite še 3 stvari, ki se jih lahko dotaknete ali premaknete. To so lahko tudi deli vaših oblačil ali pisalo na mizi.

Naš um se namreč zelo rad zatakne v vzorcu pretiranega razmišljanja. In potrebuje metodo, ki ga lahko izvleče iz tega začaranega kroga.

Vir: www.choosingtherapy.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.