Kako se spraviti v gibanje, če sovražite vadbo?

Magazin 11. Sep 202109:00 0 komentarjev
telovadba
Profimedia

Veste, da bi morali telovaditi za dobro zdravje in počutje, vendar se ne morate pripraviti k temu, da bi odšli v telovadnico. Tu je nekaj predlogov, kako se še lahko gibate in ostanete fit.

V teoriji poznate priporočila za zdravo in uravnoteženo življenje, v realnosti pa jih ni tako lahko izpolnjevati. Če vam je vadba odveč, potem hitro najdete izgovore, kot je pomanjkanje časa, bolečine v hrbtu, ni primeren trenutek …

Telovadba je bolj obveznost kot užitek, zato je manj verjetno, da jo boste redno izvajali. In slej ko prej se boste soočili s težavami, ki so posledice neaktivnega življenja. Da bi se temu izognili, se raje posvetite iskanju aktivnosti, v katerih bi lahko uživali, čeprav se boste zadihali in vas bodo potem bolele mišice.

Lažje boste ustvarili navado, če boste na gibanje gledali kot na odklop od stresa, težav, elektronskih naprav in trenutek, ki ga imate samo zase.

Ko boste začeli opažati še dobre posledice (več energije, boljša osredotočenost in produktivnost, oblikovana postava …), zagotovo ne boste odnehali kar tako. Če vključite prijatelje in bližnje, si boste zagotovili spodbudo tudi na dni, ko se vam ne bo ljubilo vstati s kavča.

Kaj vse torej lahko počnete, če vam vadba ni ravno ljuba?

1. Vpišite se na plesni tečaj in se prepustite glasbi ter plesnim korakom. Ne bo le zabavno, razmigali boste tako sebe kot možgane, saj se bodo morali naučiti nečesa novega. Ne bo vam dolgčas, ker boste znanje ves čas nadgrajevali.

2. Aktivno se igrajte z otroki in pospešite utrip srca. Obstaja veliko iger, v katere se lahko vključite tudi vi in spodbudite otroke:

  • skrivalnice
  • lovljenje
  • štafetne igre
  • iskanje stvari v gozdu

3. Večkrat se odpravite na pohod ali enostavno več hodite. Kar vam je ljubše. Lahko se povzpnete na manjše hribe v bližini ali pa se vsak dan odpravite na daljši sprehod v družbi prijatelja. Čas bo hitro minil, vi pa boste naredili nekaj dobrega zase.

4. Obrišite prah s kotalk in rolerjev. Čas je, da se ponovno spomnite trikov ali za začetek osnov in se zapeljete po mestu.

5. Več časa preživite s hišnim ljubljenčkom, sploh če imate psa. To je dober način za več rekreacije, saj se z njim lahko odpravite tudi na izlet, hrib, v gozd, kolesariti, na tek po travniku … Že ko skupaj vadita trike, to od vas zahteva gibanje.

6. Če radi plezate, poiščite najbližjo plezalno steno in začnite. Zakaj bi čakali na pravi trenutek in samo sanjali o plezanju, če vas za ovinkom čaka telovadnica, kjer se lahko preizkusite in izboljšate? Okrepili boste tako trup kot roke in možgane, ko boste razmišljali, kako splezati dalje.

7. S prijatelji si zadajte tedenske ali mesečne izzive, ki vključujejo gibanje, in tekmujte ali jih dosezite skupaj. Zbirajte na primer korake ali kilometre, na koncu pa ne pozabite proslaviti uspehov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!